Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Kresťania dnes slávia sviatok dvojice apoštolov sv. Petra a Pavla

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Cirkev a veriaci vyjadrujú vďaku za službu sv. Petra a Pavla, za ich šírenie viery a za jej zachovanie.

Bratislava 29. júna (TASR) - Sviatok dvojice apoštolov Petra a Pavla, považovaných za zakladateľov kresťanskej cirkvi, si 29. júna pripomínajú kresťania na Slovensku i vo svete. Títo šíritelia kresťanskej viery v Ježiša Krista podľa tradície zomreli mučeníckou smrťou v ten istý deň v Ríme pravdepodobne v roku 67, za čias cisára Nera a jeho prenasledovania kresťanov.

V katolíckej cirkvi je 29. jún prikázaným sviatkom, konajú sa sv. omše venované týmto apoštolom, aj tradičná zbierka Halier sv. Petra, určená na pomoc odkázaným alebo na opravu kostolov. V kostoloch sa zvykne konať vigília slávnosti na pamiatku sv.Petra a Pavla už v predvečer tohto sviatku.

Cirkev a veriaci vyjadrujú vďaku za službu sv. Petra a Pavla, za ich šírenie viery a za jej zachovanie. Podobne aj veriaci Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania a ďalší kresťania spomínajú 29. júna na týchto apoštolov a ďakujú im za ich misijné dielo.

Svätý Peter, pôvodným menom Šimon, sa narodil v Palestíne. Keď ho Ježiš povolal za apoštola, zmenil mu meno na Peter, t.j. Skala, na ktorej založil svoju cirkev. Býva zobrazený v žltom rúchu ako nositeľ kľúčov od Kráľovstva nebeského.

Svätý Pavol, pôvodným menom Šavol, študoval v Jeruzaleme. Najprv bol prenasledovateľom kresťanov, neskôr však prijal kresťanskú vieru a stal sa veľkým misionárom medzi pohanmi. Zobrazený býva pri poprave mečom, jeho znakom je kniha alebo zvitky posolstiev.

Tradícia hovorí, že Petra ukrižovali dolu hlavou v Ríme na Vatikánskom vŕšku a Pavol ako rímsky občan bol sťatý pri Ostijskej bráne.