Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Kresťania aj na Veľkonočný pondelok slávia zmŕtvychvstanie Krista

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Tento deň sa zvykne nazývať aj Pondelkom baránka.

Bratislava 28. marca (TASR) - V kresťanských chrámoch sa aj na Veľkonočný pondelok konajú bohoslužby na oslavu zmŕtvychvstania Ježiša Krista.

Tento deň sa zvykne nazývať aj "Pondelkom baránka", na pamiatku toho, čo sa udialo v prvý deň po sobote. Vtedy totiž anjel dodával odvahu ženám, ktoré na úsvite pribehli k hrobu Ježiša a boli vydesené a znepokojené, keď ho našli prázdny. "Neľakajte sa," povedal im. "Vstal z mŕtvych. Niet ho tu. Ale choďte a povedzte to učeníkom," dodal.

V katolíckej cirkvi nasleduje po Veľkej noci osemdňová oktáva Kristovho zmŕtvychvstania, ktorá sa končí Nedeľou Božieho milosrdenstva. Je to prvá nedeľa po Veľkej noci a tentoraz pripadá na 3. apríla.

Veriaci gréckokatolíckej cirkvi majú dnes Svetlý pondelok a v chrámoch sa koná svätá liturgia.

V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku dnes slávia Druhú slávnosť veľkonočnú. Aj Veľkonočný pondelok je v cirkvi dňom radosti z Pánovho vzkriesenia. Po Veľkej noci je ešte päť nedieľ, ktoré patria v ECAV do veľkonočného obdobia cirkevného roka.

Slávnostné bohoslužby na oslavu zmŕtvychvstania Ježiša Krista sa dnes konajú aj v chrámoch Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku.