Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Kresťanská únia predstavila kandidátov do eurovolieb

Na snímke uprostred predsedníčka Kresťanskej únie (KÚ) Anna Záborská, napravo v pozadí líder kandidátky, exminister práce a bývalý podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak počas tlačovej konferencie k voľbám do Európskeho parlamentu v utorok 12. marca 2024 v Žiline. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Jednotkou je Milan Krajniak. Dvojkou je právnik Michal Považan a v prvej päťke sa budú o hlasy voličov uchádzať manažérka Lýdia Pilková a dvaja bývalí poslanci Národnej rady SR Jozef Lukáč a Radovan Marcinčin.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Žilina 12. marca (TASR) - Lídrom kandidátky Kresťanskej únie (KÚ) vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) je exminister práce a bývalý podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak. Predsedníčka KÚ Anna Záborská predstavila 14-člennú kandidátku v utorok na tlačovej konferencii v Žiline.

Dvojkou na kandidátke je právnik Michal Považan a v prvej päťke sa budú o hlasy voličov uchádzať manažérka Lýdia Pilková a dvaja bývalí poslanci Národnej rady (NR) SR Jozef Lukáč a Radovan Marcinčin.

Kresťanské a konzervatívne sily sa potrebujú podľa Záborskej spájať a spolupracovať. "Tak sme pristupovali aj k zostavovaniu kandidátnej listiny. Oslovili sme politikov, ktorých sme poznali ako kresťanov a konzervatívcov v stranách OĽANO, Sme rodina, a ponúkli im miesto na našej kandidátke. Som veľmi rada, že ponuku prijali a dnes tu stojíme spolu. Kandidátka KÚ zjednocuje osobnosti, ktoré sú vo svojich komunitách rešpektované a známe i širšej verejnosti. Nájdete na nej zástupcov rímskokatolíkov, gréckokatolíkov a ďalších kresťanských cirkví," skonštatovala.

Prioritami KÚ sú podľa Krajniaka a Považana suverénne Slovensko ako štát s právom veta v Európskej únii (EÚ), obhajoba a presadzovanie kresťanských a konzervatívnych hodnôt a revízia green deal. "Aby neškodil vysokými cenami energií slovenským domácnostiam a zbytočnými ideologickými reguláciami slovenským poľnohospodárom a priemyslu," podotkli.



Prioritou štvorice žien na kandidátke KÚ je sociálna oblasť a zdravotníctvo. "V práci pre Slovensko chceme zúročiť manažérske, politické i praktické skúsenosti. S cieľom nahlas a otvorene nielen hovoriť, ale i navrhovať riešenia v oblastiach, ktorých efektívne fungovanie je nevyhnutné pre život každého občana Slovenska," zdôraznila bývala poslankyňa NR SR a zdravotná sestra Monika Kavecká.

Kandidátnu listinu KÚ tvoria štyri ženy a desať mužov. Jeden z 15 kandidátov odstúpil z neočakávaných vážnych rodinných dôvodov.

Voľby do EP sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.