Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VIDEO: Začala sa osvetová kampaň na pomoc muskulárnym dystrofikom

Snímka z tlačovej konferencie Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR o tohtoročnej kampani Belasý motýľ spojená s otvorením výstavy ocenených prác výtvarnej súťaže Krídla fantázie 2015, 2. júna 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Ochorenie svalovou dystrofiou je veľmi vážne. Spôsobuje bezvládnosť, odkázanosť na pomoc druhej osoby a špeciálne pomôcky.

Bratislava 2. júna (TASR) – Hviezdoslavovo námestie v centre Bratislavy oddnes zdobí desať metrov dlhý banner, na ktorom je 57 detských prác z celoslovenskej výtvarnej súťaže Krídla fantázie 2015. Táto výstava potrvá do 11. júna. Ďalšie vybrané obrazy sú do 30. júna v bratislavskej kaviarni Café Luxor, ktorá sa systematicky venuje hendikepovaním spoluobčanom.

"Výtvarná súťaž sa po prvý raz stala súčasťou našej kampane Belasý motýľ 2015, ktorej 15. ročník teraz prebieha. Zapojili sa do nej deti z centier voľného času, základných a základných umeleckých škôl i jednotlivci so svalovou dystrofiou. Sú tu aj práce dvoch dystrofikov, ktorí už zomreli," na tlačovej konferencii pri otvorení výstavy uviedol pre TASR koordinátor kampane Belasý motýľ Jozef Blažek z Organizácie muskulárnych dystrofikov (OMD) v SR.



Podľa neho deti so svalovou dystrofiou veľmi rady kreslia a maľujú, aj keď v dôsledku ochorenia majú oslabené ruky a ťažko v nich udržia ceruzku. Pri tvorbe sa nechávajú uniesť na krídlach fantázie, preto tak nazvali súťaž. Porota vyberala z 1094 diel zo 109 škôl a od 14 jednotlivcov.

"Boli sme im dlžní podporiť toto ich snaženie, prezentovať ho aj motivovať ich v tvorbe. Porota ocení 57 víťazov a sedem škôl, už sme ich pozvali na koncert Belasého motýľa, ktorý bude 9. júna na Hlavnom námestí v Bratislave," dodal Blažek.

"Dystrofikov veľmi obdivujem a rada im pomáham. Ako organizácia už veľa toho dokázali a nachádzam u nich pozitívnu energiu," vyznala sa členka poroty a herečka Anna Šišková. Spolu s ňou hodnotili zaslané práce piati výtvarníci a predsedníčka OMD Andrea Madunová.

Na 5. júna pripravujú organizátori Deň ľudí so svalovou dystrofiou. Jeho 15. ročník - koncertmi a inými podujatiami - sa uskutoční v 61 mestách a obciach Slovenska pod heslom Vaša pomoc – naše krídla. V ten deň ľudia so svalovou dystrofiou informujú verejnosť o svojom živote s nevyliečiteľnou chorobou. Je to deň osvety spojený s verejnou zbierkou na kompenzačné a zdravotnícke pomôcky, ktoré potrebujú na základnú existenciu aj aktívne začlenenie do života. Sú to špeciálne mechanické a elektrické vozíky, rôzne zdviháky, polohovacie postele, odsávačky hlienov, centrály elektrickej energie, sedačky a iné špecifické pomôcky.

"Sú to pomerne drahé individuálne pomôcky. Niektoré štát neprepláca v plnej miere, niektoré vôbec nič. Výťažok z verejnej zbierky sa používa predovšetkým na doplatenie za pomôcky. Doteraz sumou vyše 229.000 eur sme pomohli v 408 prípadoch. Zo zbierky hradíme aj fyzioterapeuta na pobyte v tábore alebo vydávanie brožúrok," informovala Madunová.

Ochorenie svalovou dystrofiou je veľmi vážne. Spôsobuje bezvládnosť, odkázanosť na pomoc druhej osoby a špeciálne pomôcky. Ochorenie má postupne zhoršujúci sa priebeh, ktorý sa nedá zastaviť. Postihuje bábätká, deti aj dospelých. Vďaka podpore verejnosti môžu títo hendikepovaní ľudia žiť naplno svoj každodenný život. Informácie o programe a podpore sú na webovej stránke www.belasymotyl.sk.