Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VIDEO: Krištáľové krídlo ocenilo Kuzminovú, Vajdu či Korben Dallas

Jozef Vajda, víťaz v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie si ocenenie prevzal netradične - v kostýme - keďže vo vedľajšej sále činohry prebiehala druhá premiéra inscenácie Nevesta hôľ, v ktorej vystupuje v postave uhliara Tava. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pozrite sa, akým oblečením šokoval ocenený herec Jozef Vajda.

Bratislava 2. februára (TASR) – Rovný tucet osobností a skupín slovenskej vedy, medicíny, hospodárstva, umenia a športu si v nedeľu večer (1.2.) počas galavečera v Slovenskom národnom divadle prevzalo ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2014. V osemnástom ročníku bolo nominovaných celkom 32 osobností a súborov. O nových laureátoch tohto ocenenia rozhodli odborné poroty a Veľká porota Krištáľového krídla, ktorej predsedom je Gabriel Csollár. Záštitu nad podujatím prevzal prezident Andrej Kiska, laureát Krištáľového krídla za rok 2011 v kategórii filantropia. Medzi pozvanými hosťami v hľadisku bol aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.



V kategórii architektúra získal ocenenie Štefan Polakovič za originálnu rekonštrukciu panelového domu v Rimavskej Sobote a otvoreného priestoru Loft v centre Bratislavy. V kategórii divadlo a audiovizuálne umenie si ocenenie odnáša herec Jozef Vajda za inscenácie Bál a Láskavé bohyne. Vajda si ocenenie prevzal netradične - v kostýme - keďže vo vedľajšej sále činohry prebiehala druhá premiéra inscenácie Nevesta hôľ, v ktorej vystupuje v postave uhliara Tava.

"Keď je niečo iba raz, tak je to neopakovateľné. Je to úžasný pocit a pekný moment. Znamená pre mňa radosť, že si niekto všimne vašu prácu, čo poteší každého. V mojom prípade o to viac, že prichádza v zrelom veku, takže človek ešte nepatrí do starého železa, že ešte dokáže zaujať," povedal pre TASR ocenený herec Jozef Vajda.

Na snímke víťaz kategórie Architektúra, Štefan Polakovič.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


V kategórii hospodárstvo je ocenený Vladimír Šrámek, ktorý vybudoval nábytkársku spoločnosť Decodom s viac ako 1200 zamestnancami, tá je najväčším výrobcom nábytku na Slovensku. V kategórii hudba získala Krištáľové krídlo Magdaléna Rovňáková, zakladateľka a dirigentka Bratislavského chlapčenského zboru, ktorý už viac ako tri desaťročia pôsobí ako významné hudobné teleso a reprezentuje Slovensko v zahraničí.

"Toto ocenenie pre mňa predovšetkým znamená, že sa o nás vie, že nám tlieskajú, že nás uznávajú. Je to veľká radosť. Táto soška pre mňa znamená aj 33 rokov práce, špeciálne je ale aj za rok 2014, v ktorom sme si užili veľa slávy. Vyhrali sme medzinárodnú súťaž, mali sme krásne americké turné so sedemnástimi koncertmi, na Vianoce sme sa predstavili v Taliansku, takže sme si s chlapcami užili veľa radosti," doplnila v kategórii hudba ocenená Magdaléna Rovňáková.

V oblasti medicíny a vedy si ocenenie prevzal Juraj Pechan, autor podstatnej monografie Chirurgická liečba pre Crohnovu chorobu a spoluautor aj editor encyklopedického diela Princípy chirurgie III. Henrieta Moravčíková za rozsiahlu monografiu popredného predstaviteľa medzivojnovej architektúry na Slovensku Friedricha Weinwurma získala Krištáľové krídlo v kategórii publicistika a literatúra.

"Je to pre mňa česť ocitnúť sa v takej spoločnosti, ako je pán Srholec a všetci ostatní ocenení. Keď za mnou prišiel v minulosti profesor Hulín s ponukou napísať knihu Princípy chirurgie ako výkonný chirurg, tak som neveril, že je to možné. Vtedy známy chirurg, profesor Siman, ktorý rozdelil u nás siamské dvojčatá, sa ujal tejto úlohy a dal dokopy prvý diel. Choroba mu už neumožnila pokračovať. My ako spoluautori sme cítili povinnosť pokračovať v jeho veľkej započatej práci. Takto sa podarilo vytvoriť tretí diel, kde je 86 spoluautorov a má vyše 1100 strán, čo je malý zázrak. Nerobili sme to pre Krištáľové krídlo, skôr ako chlapskú zúrivosť pokračovať v diele staršieho kolegu," uviedol za oblasť medicíny a vedy ocenený Juraj Pechan.

Víťazkou v kategórii Publicistika a literatúra sa stala Henrieta Moravčíková


"Je to ohromné zadosťučinenie, najmä v súčasnej dobe, ktorá vlastne dáva otáznik nad zmyslom slovenskej vedy. Tak si myslím, že táto cena prichádza v pravý čas. Súčasne je to veľmi dobrý pocit, že nerobíme túto prácu iba pre to, aby nás niekto oceňoval. Mám to šťastie, že ma veľmi baví a je to fajn, keď si niekto všimne, že tá práca má zmysel, že výsledky sa niekomu páčia, robia mu radosť a ešte môžu byť aj prínosom pre túto spoločnosť," povedala Henrieta Moravčíková, držiteľka Krištáľového krídla v kategórii publicistika a literatúra.

V kategórii rock pop jazz si ocenenie prevzala súčasná úspešná skupina Korben Dallas za album Banská Bystrica aj koncertné aktivity, keď vystúpila na väčšine významných hudobných podujatí. V kategórii šport získala Krištáľové krídlo dvojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová, ktorá ziskom zlatej medaily v Soči ako prvá biatlonistka obhájila prvenstvo z predchádzajúcej olympiády vo Vancouveri.

Víťazkou v kategórii šport sa stala Anastasia Kuzminová


V kategórii výtvarné umenie si ocenenie prevzal Štefan Klein za zostrojenie prototypu prvého lietajúceho automobilu na svete, tzv. AeroMobilu a jeho prvú prezentáciu vo Viedni. Na AeroMobile pracoval 25 rokov. Krištáľovým krídlom za filantropiu bol ocenený Peter Káčer, postihnutý mozgovou obrnou, ktorý sa sám rozhodol pomôcť ľuďom s týmto handicapom. Na invalidnom bicykli prešiel celé Slovensko a vyzbieral finančné prostriedky na liečenie pre dvanásť pacientov.

Mimoriadnym je ocenenie za celoživotné dielo, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla. To si prevzali kňaz Anton Srholec a šľachtiteľka odrôd vína Dorota Pospíšilová. Anton Srholec je symbolom veľkej duchovnej sily a nezlomnosti. Na vlastné náklady a z darov prevádzkuje zariadenie pre bezdomovcov Resoty v Podunajských Biskupiciach. Dorota Pospíšilová je najvýznamnejšia šľachtiteľka skvelých odrôd vína, počas svojej kariéry vyšľachtila 24 uznaných odrôd viniča. Jej práca posúva slovenské vinárstvo medzi svetovú špičku.

"Je to veľké ocenenie, prijímam ho v pokore v mene tisícov ľudí, ktorí na Slovensku v týchto ťažkých dobách stoja pri ľuďoch trpiacich, dotýkajú sa s láskou ich rán a riešia ich problémy, pomáhajú im napĺňať svoj život zmyslom. Som veľmi uveličený týmto vyznamenaním. Moja filozofia od hmotného k duchovnému ma sprevádza po celý môj život, ale v každom prípade sa oplatí prekonávať ťažkosti a ísť tým smerom, čo nám napovedá naše telo, naša kultúra aj naša kresťanská viera," povedal pre TASR držiteľ mimoriadneho ocenenia, kňaz Anton Srholec.

"Ocenenie ma predovšetkým dojíma. Nikdy v živote som si nemyslela, že niečo podobného sa môže stať mne. Vďaka za to, že ma spoločnosť ocenila a vďaka za to, že som mala takých spolupracovníkov, aby som sa mohla takého výsledku dočkať, pretože to nie je iba moja práca. Dnes už dve generácie žnú úspechy z týchto nami vypestovaných odrôd na veľkých medzinárodných fórach, čo je mimoriadne veľká radosť," uviedla mimoriadnou cenou poctená významná šľachtiteľka skvelých odrôd vína Dorota Pospíšilová.

V Kategórii Mimoriadna cena získal ocenenie Anton Srholec


"Som presvedčený o tom, že výber laureátov bol správny. Večer bol plný krásnych emócií, a všetci, ktorí program videli priamo v sále alebo pri televíznych obrazovkách, myslím že neľutujú, že venovali čas tomuto podujatiu," povedal pre TASR predseda Veľkej poroty Gabriel Csollár.

Zoznam laureátov Krištáľového krídla po dnešnom večeri má celkom 194 osobností a kolektívov vedeckej, spoločenskej, umeleckej a športovej scény. Prvými ocenenými za rok 1997 boli Božidara Turzonovová, Eva Siracká, Pavel Dvořák, Ida Kirillová, Vladimír Masár, Martin Tešovič, Milan Lasica a Július Satinský.



Víťazom v kategórii Rock Pop Jazz sa stala skupina Korben Dallas