Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Krištáľové krídlo za rok 2015 získalo jedenásť slovenských osobností

Na snímke mimoriadnu cenu za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí či iný významný počin si prevzala zakladateľka Národného hemofilického centra Angelika Bátorová. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Mimoriadne ocenenie, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla, si prevzali zakladateľka Národného hemofilického centra Angelika Bátorová a Jozef Ráž, líder legendárnej skupiny Elán.

Bratislava 24. januára (TASR) – Jedenásť osobností slovenskej vedy, medicíny, hospodárstva, umenia a športu si dnes večer na javisku Slovenského národného divadla prevzalo ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2015. V devätnástom ročníku bolo nominovaných celkom 27 osobností. O nových laureátoch tohto ocenenia rozhodli odborné poroty a Veľká porota Krištáľového krídla, ktorej predsedom je Gabriel Csollár.



V kategórii publicistika a literatúra získala ocenenie spisovateľka Veronika Šikulová. Jej publikácia Medzerový plod vyšla v nádhernom prebale, ozdobená obrazom Pri štyroch čerešniach od Tomáša Polonského. Medzerový plod vyniká drobnokresbou z neprikrášleného života. V kategórii šport získal ocenenie chodec Matej Tóth. V auguste sa stal prvým slovenským atletickým majstrom sveta v chôdzi na 50 km na MS v Pekingu. Rok 2015 ukončil ako svetová chodecká jednotka a je nominovaný aj na svetového atléta roka 2015. Jozef Barcaj si odnáša ocenenie v kategórii hospodárstvo. Z termálneho kúpaliska v Podhájskej, ktoré bolo na pokraji likvidácie, vybudoval prosperujúce stredisko cestovného ruchu na Slovensku. Projekty realizoval z vlastných zdrojov bez európskych fondov a štátnych dotácií.



V kategórii divadlo a audiovizuálne umenie si ocenenie prevzal režisér Ladislav Kaboš. Je autorom dokumentov vysokej umeleckej kvality s mimoriadnym celospoločenským prínosom. Film Zmenil tvár Šanghaja objavným spôsobom rozprával príbeh architekta Ladislava Hudeca. V súčasnosti uvádza v kinách unikátny film Farby piesku, dramatický príbeh slovenskej zdravotnej sestry uprostred moslimského sveta a vojny v Líbyi. Ocenenie za filantropiu získala Miroslava Hunčíková, zakladateľka organizácie Svetielko pomoci. Pomáha onkologicky chorým deťom a ich rodinám. Založila detský mobilný hospic na východnom Slovensku, aby mohli zomierajúce deti stráviť posledné dni doma so svojou rodinou a blízkymi. Za oblasť medicíny a vedy si ocenenie odnáša Igor Lacík, expert v polymérnej chémii, ktorý dlhodobo pracuje na výskume venovanom liečbe cukrovky. Zaslúžil sa, aby sa slovenský tím v roku 2015 stal členom prestížneho Enkapsulačného konzorcia Juvenile Diabetes Research Foundation, ktorého cieľom je poskytnúť liečbu pacientom s cukrovkou 1. typu.

Na snímke ocenenie v kategórii Hudba si prevzal Štefan Kocán.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


V kategórii rock pop jazz získala ocenenie herečka a speváčka Szidi Tobias za najnovší album Jolanka. Album uzatvára obdivuhodnú kolekciu platní s textami jej manžela Petra Lipovského. Jej tvorba má blízko k šansónu. Za oblasť hudby je ocenený Štefan Kocán, ktorý je pravidelným hosťom Metropolitnej opery v New Yorku, La Scaly v Miláne, Bavorskej štátnej opery v Mníchove aj ďalších popredných svetových operných domov. V kategórii výtvarné umenie získal ocenenie Ivan Pavle, ktorý patrí medzi špičku slovenských výtvarníkov. V roku 2015 prezentoval svoju tvorbu na retrospektívnej výstave k životnému jubileu v priestoroch SNM v Bratislave a na výstave v Múzeu moderného umenia Danubiana.

Na snímke mimoriadnu cenu za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí či iný významný počin si prevzal člen legendárnej hudobnej skupiny Elán Jozef Ráž.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


Mimoriadne ocenenie, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla, si prevzali zakladateľka Národného hemofilického centra Angelika Bátorová a Jozef Ráž, líder legendárnej skupiny Elán. Desiatky hitov tejto skupiny doslova zľudoveli a dnes patria do zlatého fondu slovenskej populárnej hudby.

"Elán je podľa mňa nenormálne inteligentné zoskupenie, v tom je jeho sila aj sláva. Tajomstvo nášho úspechu je bez debaty v našej inteligencii. Hudba je náš život," uviedol pre TASR Jozef Ráž.

"Moji pacienti nie sú pre mňa len predmetom môjho medicínskeho alebo vedeckého záujmu. Predovšetkým oni ma obohacujú, tú ľudskú dimenziu v každodennom živote, keď sa s dôverou vkladajú do našich rúk a keď nám dokazujú každý deň, ako sa dokážu statočne boriť so životom, hoci majú nevyliečiteľné celoživotné ochorenie, to je úctyhodné a to dáva zmysel mojej práci a zato sa oplatí obetovať niečo aj zo seba," dodala Angelika Bátorová.

M.Vaškovičová: Bolí ma jedna vec, že cenu nedostali všetci


Reakcie laureátov na ocenenie Krištáľové krídlo

„Je to niečo nad všetky ostatné ceny, ktoré som dostal. Športové ceny, aj keď sú úžasné a veľké zadosťučinenie, vždy pekná bodka za sezónou, tak sa viac-menej týkajú športu. Ale toto je celospoločenské ocenenie, videli sme tu množstvo úžasných ľudí a patriť medzi elitu slovenských ľudí je pre mňa niečo veľmi významné a veľmi sa z toho teším. Ďakujem porotcom aj všetkým ľuďom, ktorí mi toto ocenenie dopriali,“ povedal pre TASR Matej Tóth.

„Je to veľká pocta pre každého laureáta, keď drží v rukách toto ocenenie. Keď si pozrieme predchádzajúce ročníky, tak sú to ľudia, ktorí si skutočne zaslúžia túto cenu zato, čo vo svojom živote urobili, nie však pre seba, ale pre druhých ľudí, pre spoločnosť, pre Slovensko. Je to veľmi významná cena a mám veľkú radosť, že ju dnes môžem držať v rukách,“ dodal Ladislav Kaboš.

„Ocenenie je poďakovaním za prácu, ktorú robím. Aj napriek tomu, čo sa mi stalo, že ma pred siedmimi rokmi opustila dcérka, naďalej pomáham onkologicky chorým deťom, deťom v terminálnom štádiu života, to znamená takým, pre ktoré už neexistuje žiadna liečba. Musím povedať, že je to niekedy naozaj ťažké,“ uviedla za filantropiu ocenená Miroslava Hunčíková.

„Som veľmi prekvapený, už aj preto, že všetci traja nominovaní robia svoju umeleckú prácu na vysokej úrovni, úprimne poviem, že som nečakal, že ocenenie dostanem práve ja, hlavne kvôli Moyzesovmu kvartetu, ktorí sú desaťročia špičkovými muzikantmi, o to viac si to cením,“ povedal pre TASR operný spevák Štefan Kocán.

„Poviem otvorene, nie som ja veľmi na ceny. Som veľmi poctený a svojím spôsobom aj prekvapený, som rád, že spoločnosť eviduje, že má zmysel to, čo robím,“ uviedol Jozef Ráž.

„Krištáľové krídlo je pre mňa symbolom čistoty, rozletu aj vznešenosti, úžasné ocenenie. Dostala som už viacero ocenení, ale toto je pre mňa najväčším v mojom živote,“ doplnila mimoriadnym ocenením poctená Angelika Bátorová.

„Každý rok po skončení sú moje dojmy výnimočné a každý rok ma bolí jedna skutočnosť, že ocenenie nedostali všetci. Z môjho pohľadu všetky nominované osobnosti sú tak úžasné, že by si ocenenie zaslúžili, ale nedá sa to vymyslieť tak, aby ju dostali všetci,“ uviedla producentka a organizátorka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová.

„Bol to 19. ročník a myslím si, že bol výborný. Mne to úrovňou pripadalo už ako jubilejný dvadsiaty. Uvidíme, čo sa nám podarí vymyslieť o rok k 20. výročiu. Porotcovia zvládli svoju úlohu na 101 percent, verím, že odborná verejnosť prijme všetky ocenenia s porozumením a stotožní sa s nimi,“ zhodnotil galavečer predseda Veľkej poroty Krištáľového krídla Gabriel Csollár.

Zoznam laureátov Krištáľového krídla má po nedeli celkom 205 osobností a kolektívov vedeckej, spoločenskej, umeleckej a športovej scény. Prvými ocenenými za rok 1997 boli Božidara Turzonovová, Eva Siracká, Pavel Dvořák, Ida Kirillová, Vladimír Masár, Martin Tešovič, Milan Lasica a Július Satinský.