Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Kritizovaná novela o OZE má ísť v utorok do výborov

Jozef Viskupič z SaS Foto: TASR/Martin Baumann

Jozef Viskupič tvrdí, že po rozprave vo výboroch bude nasledovať definitívne hlasovanie.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Bližšie k finálnej podobe opozíciou ostro kritizovanej novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) by malo byť plénum už v utorok (18.12.). Ako uviedol po rokovaní dnešného poslaneckého grémia predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič, hlasovanie o posunutí novely do druhého čítania bude v utorok o 11. hodine. Ak prejde, dostane sa na stôl poslancom vo výboroch.

Viskupič tvrdí, že po rozprave vo výboroch bude nasledovať definitívne hlasovanie. "Pýtali sme sa, či vypadnú sporné ustanovenia, dostali sme odpoveď, že príde minister na hospodársky výbor a bude vysvetľovať," povedal Viskupič.

Emotívna rozprava v prvom čítaní k návrhu právnej normy, ktorá je podľa opozície šitá na mieru finančnej skupine Penta a jej podniku Paroplynový cyklus, už prebehla minulý týždeň v piatok (14.12.). Počas dňa sa ozvala dotknutá finančná skupina, ktorá navrhovanú novelu označila za nesprávnu a uviedla, že by ju mal predkladateľ minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) stiahnuť. Premiér Robert Fico sa so šéfom NR SR Pavlom Paškom (obaja Smer-SD) následne dohodli, že o novele sa zatiaľ hlasovať nebude, až kým sa situácia nevyjasní.

Malatinský na otázky opozície, kto je vlastne autorom novely, ešte v piatok uviedol, že právnu normu nevypracoval nikto iný len ministerstvo hospodárstva v spolupráci s ÚRSO. Minister tvrdí, že dôvod, pre ktorý bol tento zákon predložený do NR SR, je legitímny. "Pretože opatrenia, ktoré tu sú, budú zlepšovať regulačnú politiku," dodal šéf rezortu hospodárstva. Ak zákon poslanci pošlú do druhého čítania, podnetné návrhy, ktoré v rozprave zazneli, môžu byť podľa Malatinského zapracované vo výboroch do zákona.

Samotná 11. schôdza parlamentu by sa mala skončiť v stredu (19.12.) po 17. h hlasovaním o prerokovaných bodoch. Tie, ktoré snemovňa prediskutovať nestihne, sa majú presunúť na januárovú schôdzu.