Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Krúpa: Akcia Vírus poukazuje na to, čo tu bolo a čo môže byť znova

Na archívnej snímke poslanec Juraj Krúpa. Foto: TASR - Jakub Kotian

Poslanec Juraj Krúpa tvrdí, že niektoré politické strany sa korupčné kauzy snažia prekryť inými témami.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Akcia Vírus poukazuje na to, čo tu bolo a čo po parlamentných voľbách môže byť znova. Slovenská informačná služba a Vojenské spravodajstvo boli zneužívane politickou mocou a korumpované. Poslanec Juraj Krúpa (SaS) to uviedol v reakcii na obvinenie dvoch bývalých riaditeľov Vojenského spravodajstva.

"Bavíme sa tu o vytunelovaní Vojenského spravodajstva vo výške 74 miliónov. To je naozaj vysoká suma. Malá nemocnica v Michalovciach stála 30 miliónov. Za toto sme mohli nakúpiť vybavenie na hranice, aby sme ich lepšie strážili," porovnal Krúpa. Tvrdí, že niektoré politické strany sa korupčné kauzy snažia prekryť inými témami.

V rámci utorkovej akcie mal byť obvinený bývalý generálny riaditeľ spravodajskej televízie Michal G., s ktorým sa predseda SaS Richard Sulík stretol pred voľbami v roku 2020. Michal G. podľa jeho slov zorganizoval stretnutie s Marošom Žilinkom, ktorý v tom čase kandidoval na post generálneho prokurátora. Obvinený však na stretnutí s nimi nebol. "Toto nafukovať na nejakú veľkú kauzu a mňa ťahať o týchto svinstiev, čo sa tu teraz dejú, považujem za veľmi nekorektné," poznamenal Sulík. Tvrdí, že vtedajšieho premiéra Igora Matoviča (OĽANO) o tom informoval.

Národná kriminálna agentúra obvinila v rámci policajnej akcie Vírus 16 fyzických a dve právnické osoby. Okrem iných figurujú medzi obvinenými bývalí riaditelia Vojenského spravodajstva Ľubomír S. a Ján B. Prípad sa týka podozrení z predražených zákaziek pre Vojenské spravodajstvo v rokoch 2013 až 2020. Spôsobená škoda mala byť vo výške najmenej 74 miliónov eur.