Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Slovensko

Krupinčan je 67 dní zadržaný v Čade, o prepustenie žiada aj prezident

Už viac ako dva mesiace sa nemôže dostať z africkej republiky Čad domov na Slovensko 30-ročný Jozef Ličko z Krupiny. Zadržiavajú ho tam na príkaz tamojšej prokuratúry od 10. decembra 2012. Dôvody zamedzenia pohybu sú pre neho a jeho rodinu neznáme. Ličko pracoval ako technik v stavebnej firme svojho otca a strýka, ktorá od roku 2010 subdodávateľsky vypomáha lýbíjskej firme pri stavbe futbalového štadióna. Na snímke otec zadržiavaného Jozefa Ličku. Foto: TASR/Jozef Poliak

Dôvody zadržania nepozná on ani jeho rodina. List prezidentovi Čadu so žiadosťou o intervenciu dnes podpísal slovenský prezident Ivan Gašparovič. Prípad rieši aj slovenská diplomacia.

Krupina 14. februára (TASR) - Už viac ako dva mesiace sa nemôže dostať z africkej republiky Čad domov na Slovensko 30-ročný Jozef Ličko z Krupiny. Zadržiavajú ho tam na príkaz tamojšej prokuratúry od 10. decembra 2012. Dôvody zamedzenia pohybu sú pre neho a jeho rodinu neznáme.

Ličko pracoval ako technik v stavebnej firme svojho otca a strýka, ktorá od roku 2010 subdodávateľsky vypomáha lýbíjskej firme pri stavbe futbalového štadióna. "Na našich pleciach bola ale fakticky podstatná časť prác, od vybudovania podkladu pre trávnik, po stavbu tribún pre asi 10.000 ľudí," povedal TASR otec zadržiavaného Jozef.

Problémy nastali až tesne pred odovzdaním stavby, na jeseň 2010, keď lýbijská firma prestala Slovákom platiť. Krupinčania, ktorých na stavbe pracovala necelá desiatka, od vtedy na rok a pol prerušili stavbu a z Čadu odišli. Vrátili sa tam až vlani. Po celkovom dohotovení stavby mali pred Vianocami odísť domov. Ličko mladší mal odcestovať spolu s ostatnými 13. decembra. Pár dní pred tým však tamojší prokurátor vydal príkaz všetkým zložkám, že nesmie opustiť krajinu.

Otec Ličko si doteraz nevie vysvetliť prečo došlo k jeho zadržiavaniu. Tuší však, že za tým môžu byť spory ohľadom platieb štátu lýbijskej spoločnosti, keďže išlo o štátnu zákazku. Keďže sa ale štát dnes nevie dohodnúť s lýbijskými spoločníkmi, obrátil svoju pozornosť na najväčšieho subdodávateľa, myslí si. Ličko mladší pri tom nie je zatvorený, môže sa voľne pohybovať, nemôže ale opustiť krajinu.

Slovenský konzul na žiadosť rodiny Jozefa Ličku ešte v decembri zaslal čadskému ministerstvu zahraničných vecí nótu, v ktorej ich požiadal o vysvetlenie celej záležitosti. Neskôr do Afriky putovala aj nóta nášho ministerstva zahraničia a s problémom bola oboznámená aj francúzska konzulka, ktorá v Čade zastupuje krajiny EÚ. Pre zadržiavaného sa však vo veci nič nepohlo.

"Až včera sa nám konzulka opäť ozvala s tým, že oslovila nadriadeného prokurátora v Čade, aby celú vec vysvetlil," uviedol ďalej Ličko starší. Jeho syn pri tom už 67 dní nevie, čo s ním bude. Do dnes býva v jednej z ubytovní, v ktorej bývali aj zamestnanci krupinskej firmy, keď stavali štadión. "Neustále mu posielame peniaze na ubytovanie a stravu, ale psychicky už na tom nie je príliš dobre," pripomína otec. Navyše, doma ho čaká manželka a trojročný syn, ktorý sa na neho stále pýta.

S iniciatívou vyriešiť problém svojho spoluobčana v týchto dňoch prišli aj samotní obyvatelia Krupiny. Spustili petíciu s výzvou prezidentovi a premiérovi SR, ako aj šéfke európskej diplomacie Catherine Ashtonovej, aby sa zasadili o návrat mladého muža domov. Výzvu, pod ktorú sa podpísalo asi 800 obyvateľov Krupiny, už zaslali predstaviteľom nášho štátu a EÚ.

Ivan Gašparovič žiada intervenciu

Bratislava 14. februára (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes podpísal list adresovaný jeho partnerovi v africkom Čade. Žiada v ňom o intervenciu v prospech 30-ročného slovenského občana Jozefa Lička a jeho návratu domov.

"Kancelária prezidenta SR je v súvislosti so zadržiavaním slovenského občana Jozefa Lička v Čade už niekoľko dní v stálom kontakte s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR," uviedol dnes pre TASR hovorca prezidenta Marek Trubač s tým, že práve rezort diplomacie môže vo veci poskytnúť podrobnejšie informácie.

Hlava štátu dnes dostala výzvu, ktorú podpísalo asi 800 občanov mesta Krupina, z ktorého Ličko pochádza. "Pre nás je nepochopiteľné, že náš štát i médiá sa dopodrobna zaoberajú Sadikim, Mellom či Mišenkom, ľuďmi, ktorí sú pre túto republiku skôr na obtiaž a hanbu ako osoh. O mladom mužovi z Krupiny, jeho osude a konaní štátnych orgánov v súvislosti s jeho návratom, nevieme nič," napísali Krupinčania.


Od novembra prípad rieši aj slovenská diplomacia

Bratislava 14. februára (TASR) - Slovenský rezort diplomacie sa o prípade Jozefa Lička mladšieho, ktorý nemôže niekoľko mesiacov opustiť africký Čad, dozvedel koncom novembra a odvtedy podnikol celý rad krokov.

Do riešenia prípadu zapojil aj zastupiteľské úrady SR v Káhire, Paríži i Moskve, ako aj francúzske veľvyslanectvo a Delegáciu EÚ v Čade. Pre TASR to uviedol tlačový odbor rezortu.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák 5. februára prijal konateľov firmy HONTstav a manželku Jozefa Lička ml. v sprievode ich právneho zástupcu. Slovenská firma HONTstav, v ktorej Ličko pracuje, je hlavným subdodávateľom líbyjsko-čadskej firmy Soliinvest, ktorá získala vládnu zákazku na stavbu futbalového štadióna v hlavnom meste N'Djamena. Okrem toho Lajčák požiadal Európsku službu pre vonkajšiu činnosť o väčšie zapojenie Delegácie EÚ v Čade do riešenia prípadu. "Sme pritom v každodennom kontakte s Jozefom Ličkom mladším aj Jozefom Ličkom starším ako konateľom firmy HONTstav. O všetkých našich krokoch sú informovaní, realizujeme ich vo vzájomnej súčinnosti," podčiarklo ministerstvo.

O povolenie opustiť krajinu pre Lička mladšieho žiadalo ministerstvo dvoma nótami, pričom naďalej urguje odpoveď na ne. Úzko pritom spolupracuje s francúzskou ambasádou.

"Pripravujeme, samozrejme, aj ďalšie kroky, vrátane vycestovania vyslanca ministerstva do Čadu, no skúsenosti ukazujú, že je účinnejšie realizovať ich bez predošlej medializácie a mediálneho tlaku," pripomína MZV.