Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

KSS: Vyzývame na nestranné vyšetrovanie incidentu vo Veľkom Lipníku

Ľuboš Lorenz po útoku. Foto: FB Ľuboša Lorenza

Komunistická strana Slovenska odsudzuje mediálnu šikanu, ktorá sa podľa nej rozpútala voči starostovi obce.

Bratislava 31. mája (TASR) - Komunistická strana Slovenska (KSS) vyzýva na spravodlivé a nestranné vyšetrovanie incidentu vo Veľkom Lipníku v okrese Stará Ľubovňa, pri ktorom mal na výtvarníka Ľuboša Lorenza zaútočiť starosta obce Peter Labant. K potýčke došlo pri pamätnej tabuli venovanej prokurátorovi Jánovi Pješčakovi, ktorá je osadená na budove Obecného úradu.

KSS ostro odsudzuje mediálnu šikanu, ktorá sa rozpútala voči starostovi obce. "Odmietame, aby bolo zo strany médií a politikov odpúšťané vybraným ľuďom hanobenie štátnych symbolov, vandalizmus a popieranie zločinov banderovcov na Slovensku len z dôvodu, že sú vo vzťahu k médiám a politickým elitám ideologicky spoľahliví," uviedol predseda KSS Jozef Hrdlička.

Podľa komunistickej strany sa taktiež napĺňajú varovania, ktoré vyslovila KSS počas procesu vo veci poškodenia pamätníka Vasila Biľaka. "Upozorňovali sme, že nepotrestanie Petra Kalmusa a Ľuboša Lorenza bude znamenať nebezpečný precedens, po ktorom budú samozvaní aktivisti ničiť súkromný majetok bez obáv zo spravodlivého trestu. Incident vo Veľkom Lipníku je príkladom toho, že pokiaľ niekto pri posudzovaní vhodnosti pamätníka obíde kompetentné úrady a začne konať 'na vlastnú päsť', tak stret s protistranou, ktorá takisto 'vezme spravodlivosť do vlastných rúk', je len otázkou času," dodal Hrdlička.

Polícia v prípade incidentu vo Veľkom Lipníku začala trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví a pre prečin výtržníctva. Samotné poškodenie pamätníka dokumentuje ako priestupok proti majetku.

Proti odhaleniu pamätnej tabule bývalému komunistickému prokurátorovi, ministrovi spravodlivosti SSR a neskôr generálnemu prokurátorovi ČSSR Jánovi Pješčakovi 15. mája v jeho rodnej obci Veľký Lipník protestoval Ústav pamäti národa (ÚPN). Z hľadiska vyrovnávania sa s obdobím neslobody to ústav považuje za rovnako nebezpečné ako pokusy neonacistov ospravedlňovať nacistické zločiny.