Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kto je zodpovedný za nárast extrémizmu? Rómovia? Utečenci? Politici?

Fakty a argumenty s Jurajom Hrabkom. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Sledujte FAKTY A ARGUMENTY s Jurajom Hrabkom a jeho hosťami Grigorijom Mesežnikovom a Danielom Milom.

Bratislava 20. decembra 2016 (TABLET.TV) - Až 40 percent ľudí považuje kvalitu demokracie na Slovensku za skôr zlú až mizernú. Naopak, spokojných so stavom demokracie je iba približne štvrtina Slovákov (26 percent). Verejnosť podľa prezidenta stráca dôveru v štát, pretože sa kauzy vlečú. Doposiaľ sa nevyšetrila kauza piešťanského CT-čka, spis Gorila nie je potvrdený ani vyvrátený, v kauze Bašternák vyšetrujú ľudia podriadení ministerstvu vnútra samotného ministra. Nedôvera ľudí v štát aj spravodlivosť nahráva extrémizmu aj populizmu.

Grigorij MESEŽNIKOV, politológ, prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO)
„Mainstreamové politické strany sa snažili na téme migrácie získať nejaký politický kapitál. Napokon sa to podarilo naozaj protisystémovej strane a jednej strane na hranici so systémom. Pretože práve tá miera xenofóbie, ktorá sa pred voľbami zvýšila, nahrala práve tým, ktorých časť voličov považovala za oveľa autentickejších z hľadiska „riešenia“ migračnej problematiky. Čiže mainstreamové strany, najmä teda strana Smer, ktorá vysielala xenofóbne posolstvo voličom, v podstate nahrala Kotlebovi.“

Daniel MILO, bezpečnostný analytik
„Očakávam, že NAKA teraz bude môcť efektívnejšie postihovať aj tie extrémistické činy, ktoré nikto nenahlási. Pretrváva však riziko, že niektoré činy naďalej nebudú vyšetrované ako extrémizmus, lebo podľa mojich skúseností niektorí policajti sympatizujú s extrémistickými myšlienkami. Pri niektorých činoch bude záležať na posúdení miestneho policajta, či skutok vyhodnotí ako extrémistický, a teda či ho posunie špecialistovi.“



KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:
==> Aké sú príčiny rastu extrémizmu a podpory xenofóbnym politickým stranám?
==> Kto je za tento stav zodpovedný? Rómovia? Utečenci?
==> Približne štvrtina občanov Slovenska by privítala návrat autoritatívneho režimu – ako sa dá tomuto trendu brániť?
==> Čo môžu urobiť politici, médiá, školy a rodičia...?
==> Aká je úloha prevencie a represie pri postihovaní extrémistických činov?
==> Je slovenská legislatíva dobre nastavená pri stíhaní extrémistov?
==> Extrémizmus a konšpirácie na internete – do akej miery sú práve dianie na internete a sociálnych sieťach spoluzodpovedné za stav extrémizmu na Slovensku?
==> Premiér ohlásil koniec politickej korektnosti a pritvrdenie opatrení voči kriminalite v rómskych osadách – je toto opatrenie kompetentné v boji proti kriminalite a korupcii a klientelizmu?
==> Podľa prezidenta Andreja Kisku verejnosť stráca dôveru v štát, pretože sa kauzy vlečú, táto nedôvera ľudí v štát aj spravodlivosť nahráva extrémizmu aj populizmu. Dvaja mocensky najvyšší politici vidia problém extrémizmu diametrálne odlišne – jeden sa zrejme mýli.

MODERÁTOR: Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY: Róbert KOTIAN