Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Ku koncu minulého roka bolo zdigitalizovaných vyše 65 percent objektov

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Mošková

Kým v roku 2011 a v prvom štvrťroku 2012 neboli zdigitalizované žiadne objekty kultúrneho dedičstva, ku koncu minulého roka ich bolo 1.879. 193, čo je 65,6 percenta z plánovaného počtu.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Kým v roku 2011 a v prvom štvrťroku 2012 neboli zdigitalizované žiadne objekty kultúrneho dedičstva, ku koncu minulého roka ich bolo 1.879.193, čo je 65,6 percenta z plánovaného počtu.

Ministerstvo kultúry (MK) do konca minulého roka zazmluvnilo európske zdroje vo výške 142.546.507 eur. Čerpanie v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS), Prioritná os 2 - Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií bolo na úrovni 92.195.085 eur.

Peniaze smerovali do deviatich národných digitalizačných projektov. Tie realizujú inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti MK. Uvádza to ministerstvo v hodnotiacej správe, ktorú dnes zobrala vláda na vedomie.

K spomínaným deviatim národným projektom pribudol ďalší, a to Digitálny fond tradičnej ľudovej kultúry od SĽUK-u. Zazmluvnená suma predstavuje 1.599.996 eur.

V rámci Regionálneho operačného programu (ROP), Prioritnej osi 3 - Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov a infraštruktúra cestovného ruchu - sa zrealizovalo sedem projektov. Riadiacim orgánom ROP je ministerstvo pôdohospodárstva a prijímateľom eurozdrojov ministerstvo kultúry.

Zo schválených 14 miliónov eur sa ku koncu minulého roka vyčerpali vyše štyri milióny eur - sem však okrem financií z EÚ treba zarátať aj peniaze zo štátneho rozpočtu.

Z týchto projektov sú tri už ukončené - ide o rekonštrukciu a modernizáciu päťhrannej veže bojnického zámku, rekonštrukciu Múzea Andreja Kmeťa v Martine a prestavbu materskej školy na vzdelávacie centrum Múzea SNP v Banskej Bystrici. Múzeum tam chce vzdelávať zahraničných záujemcov o udalosti 2. svetovej vojny. Rovnako v tomto roku spustí celoslovenskú akreditačnú vzdelávaciu činnosť pre vysokoškolských, stredoškolských pedagógov a učiteľov základných škôl, ako aj širokú verejnosť. V roku 2013 získalo od ministerstva školstva akreditáciu na realizáciu vzdelávacej činnosti.

Peniaze z ROP išli tiež na rekonštrukciu budovy Slovenského národného múzea v Levoči. Tá je už ukončená, objekt je momentálne v predkolaudačnom konaní.

Zvyšné tri projekty stále prebiehajú. Mali by sa ukončiť v tomto roku. Týka sa to zriadenia Regionálneho centra v Košiciach, rekonštrukciu skladu soli Solivaru Prešov a zriadenia Múzea holokaustu v Seredi.