Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kuchári sa zhodli: Trendom je zdravé a chutné stravovanie školákov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Pokrmy treba podľa odborníka zo Slovenskej zdravotníckej univerzity pripravovať tak, aby boli chutné a zdravé stravovanie neodradzovalo deti.

Žilina 26. augusta (TASR) – Účastníci dnešného odborného seminára v Žiline na podporu zdravého školského stravovania, organizovaného Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov pod záštitou ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraja Draxlera, sa zhodli, že školáci by sa mali stravovať zdravo a zároveň chutne.

„Hlavnou úlohou školských jedální musí byť to, aby zvolili v rámci reálnych finančných možností taký výber jedál, ktoré obsahujú minimálne množstvá nežiaducich zložiek. Pokrmy treba pripravovať tak, aby boli chutné a zdravé stravovanie neodradzovalo naše deti,“ zdôraznil Igor Kajaba zo Slovenskej zdravotníckej univerzity.

Slová autora odporúčaných výživových dávok podporil aj žilinský primátor Igor Choma. „Naším zámerom je, aby deti získavali v školách správne stravovacie návyky, ktoré významne prispejú k ich zdravej životospráve. V konečnom dôsledku sa to prejaví pozitívne na zdraví najmladšej generácie,“ prízvukoval Choma.

„Mnohé deti rady uprednostnia sladkosti pred ovocím, zeleninou či nezdravé rýchle občerstvenie pred vyváženým plnohodnotným obedom v školskej jedálni. Preto musí byť naším spoločným cieľom zatraktívnenie stravovania v školských zariadeniach,“ dodal žilinský viceprimátor Anton Trnovec.