Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kukan: V Bratislave by sa mala zrodiť rámcová dohoda o vývoji Európy

Eduard Kukan Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Europoslanec E.Kukan ocenil,že sa slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi sa v období tesne po britskom referende o brexite podarilo presadiť myšlienku netradičného summitu, a dokonca mimo Bruselu.

Brusel 8. septembra (TASR) - Od neformálneho summitu 27 lídrov EÚ v Bratislave sa očakáva veľa pozitívnych odpovedí. V rozhovore pre TASR to skonštatoval slovenský europoslanec Eduard Kukan, ktorý je v Európskom parlamente členom výboru pre zahraničnú politiku.

Bývalý šéf slovenskej diplomacie ocenil, že slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi sa v období tesne po britskom referende o brexite podarilo presadiť myšlienku netradičného summitu, a dokonca mimo Bruselu. Upozornil, že ak sa na začiatku očakávali obyčajné rokovania štátnikov, podujatie v Bratislave medzitým dostalo taký rozmer, že sa od neho očakáva veľa pozitívnych odpovedí na mnohé otázky, ktoré dnes trápia Európanov.

"Neživme však očakávania, že tento summit všetko vyrieši - lebo nevyrieši," zdôraznil Kukan. Poukázal na to, že nemecká kancelárka Angela Merkelová má na summit v slovenskej metropole realistický názor, keď hovorí, že Bratislava zrejme nedá odpovede alebo hotové recepty na všetky otázky, ale že z hlavného mesta SR odídu lídri s tým, že nastavia základy procesu, ktorý má riešiť "to, čo nás v budúcnosti očakáva".

Podľa Kukana by sa v Bratislave mala zrodiť rámcová dohoda o tom, ako budeme riešiť otázku budúceho vývoja Európy bez Veľkej Británie a ako sa postavíme otázke migrácie. Upozornil, že migračná kríza je dlhý proces, ale aj tu sa už dianie posunulo do roviny, že každý je ochotný načúvať tomu druhému, že už tu nie je "demokratický diktát väčšiny", ale ochota počúvať aj tých s inými názormi na túto krízu.

Slovenský europoslanec dodal, že popri týchto dvoch hlavných otázkach - podobe EÚ po odchode Británie a čo urobiť s migračnou krízou - sú pred najvyššími predstaviteľmi krajín únie aj nové otázky, o ktorých sa síce už dlho rokuje, ale teraz nástojčivo vyplávali na povrch. Je to najmä volanie po vytvorení európskej armády, o ktorej sa doteraz iba hovorilo, ale nikdy sa nič nedohodlo. Teraz je tu viacero členských štátov, ktoré iniciatívne - zdola - navrhli túto tému.

"Čo je tiež dôležité, a hovorí sa o tom čoraz viac, že ako zrozumiteľne budeme vysvetľovať ľuďom, prečo je EÚ výhodná, prečo by sme sa mali maximálne zodpovedne starať o jej pokračovanie a ako ju vylepšiť tak, aby jej ľudia rozumeli. Lebo zatiaľ sa to nepodarilo," opísal situáciu Kukan. Pripomenul, že ľudia často hovoria o únii kriticky - pýtajú sa, načo im je.

"Ja si myslím, že EÚ je najlepší projekt v európskej histórii. Lepší nemáme," vysvetlil poslanec.

Poukázal na to, že "väčšina ľudí využíva všetko dobré, čo im EÚ a členstvo v nej priniesli, na čo si už zvykli a ani to nevnímajú, berú automaticky ako samozrejmosť všetko to, čo sa v ich životoch zlepšilo a čo sa pre nich urobilo a postavilo. Ľudia ako keby na to zabudli," dodal.

Priznal, že je dobrá určitá nespokojnosť verejnosti, lebo tá vždy zaručuje posun dopredu, ale treba ľuďom jasne povedať, že mnohé z toho, čo dnes ľudia majú, je aj vďaka EÚ. "A o tomto sa tiež bude hovoriť v Bratislave".

Kukan v závere ocenil skutočnosť, že "sa vytvorila taká tá atmosféra, že 'Bratislava, Bratislava...', že tam sa niečo vyrieši a dohodne". Vyjadril presvedčenie, že slovenské hlavné mesto týmto podujatím vojde do histórie, malo by to však byť v duchu, že sa Bratislava stane odrazovým mostíkom pre začiatok hlbokého riešenia otázok, ktoré nás už dlho trápia a prenasledujú, že nás tento summit odrazí do "plusovej zóny".