Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

E. Kukan: Britské referendum vystaví slovenské predsedníctvo skúške

Eduard Kukan Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Slovenský europoslanec patrí medzi tých, ktorí si želajú, aby Británia zostala v EÚ.

Brusel 23. júna (TASR) - Treba veriť, že zdravý rozum preváži a britskí voliči sa rozhodnú pre zachovanie svojho členstva v EÚ. Pre TASR to uviedol slovenský europoslanec Eduard Kukan s odkazom na dnešné referendum v Spojenom kráľovstve.

Kukan, ktorý je členom výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničnú politiku, pripomenul, že vypísanie referenda bolo osobnou iniciatívou britského premiéra Davida Camerona, aby sa udržal pri moci, a dnes ho podľa prieskumov a politických analýz táto skutočnosť "dobieha" a množia sa názory, že sa nemusí udržať vo funkcii ani v prípade úspechu tábora za zotrvanie v únii.

"Sú mnohé úvahy, ako to dopadne, ale ide o významnú udalosť, ktorá ovplyvni ďalší vývoj EÚ. Odchod Británie by priniesol únii veľa negatívnych vecí pre EÚ aj pre Britániu samotnú," uviedol Kukan na adresu referenda.

Spresnil, že on patrí medzi tých, ktorí si želajú, aby Británia zostala v EÚ. Dodal, že zrejme platí názor, že ak ľudia prídu v hojnom počte k volebným urnám, je väčšia šanca na výhru tábora za zotrvanie, aj keď rozloženie síl je veľmi tesné a môže rozhodnúť niekoľko desaťtisíc hlasov.

Brexit by podľa jeho slov oslabil úniu, pretože nikto nenahradí finančné príspevky Británie do rozpočtu EÚ, ale na druhej strane, keď sa všetko spočíta, Británia odchodom stratí ešte viac.


"Treba veriť, že keď sa láme chlieb, že zdravý rozum preváži," zhodnotil dnešné dianie v Británii Kukan.

Poslanec v tejto súvislosti pripomenul, že Slovensko preberá predsedníctvo v EÚ práve v tomto čase a ako predsednícka krajina bude mať veľa práce v oboch prípadoch - aj ak Briti v EÚ zostanú, aj ak sa rozhodnú z únie odísť.

"Ak sa naplní scenár, ktorý si všetci želáme, potom bude treba uskutočniť dohodu z februára medzi Tuskom a Cameronom, ktorá predpokladá mnohé zmeny, a to bude organizovať slovenské predsedníctvo," upozornil Kukan. Dodal, že v prípade brexitu sa naša krajina na čele EÚ ocitne bez predošlých modelov, ako riadiť rokovania o odchode členskej krajiny, boli by sme "pioniermi" v tejto oblasti, avšak článok č. 50 Lisabonskej zmluvy presne popisuje, čo v takomto prípade treba robiť, od podania oficiálnej žiadosti odchádzajúcej krajiny až po jej schválenie Európskou radu a ďalšie náležitosti.

Kukan zároveň dodal, že dohoda, ktorú vo februári Cameron vyrokoval s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a lídrami ostatných členských krajín, by priniesla veľa dobrého aj pre samotnú úniu, najmä v oblasti odbúravania byrokracie a rušenia zbytočných inštitúcií.

Z hľadiska výsledkov referenda, nech už budú akékoľvek, Kukan upozornil, že v EP sa presadzuje snaha zbytočne neoslavovať prípadné víťazstvo tábora za zotrvanie. Platí to predovšetkým pre Európsku ľudovú stranu, ktorej je členom a ktorá je najsilnejšou frakciou v parlamente. Žiadne "oslavné ódy" sa určite nebudú konať, už aj vzhľadom na to, že sa očakáva tesný výsledok a Británia zrejme aj po referende zostane v tejto veci názorovo rozdelená.

Kukan však priznal, že prípadný brexit by mohol ovplyvniť aj ďalšie členské krajiny EÚ v tom, že sa budú pokúšať pripraviť podobné referendá.

"V mnohých krajinách je hnev na EÚ, že prijíma veci, ktorým ľudia nerozumejú a považujú ich za zbytočné. Čo nie je dobré, lebo EÚ prijíma aj dobré a užitočné veci, čo sa však možno nedarí až tak dobre ľuďom vysvetliť," skonštatoval Kukan.