Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

KUKAN: Merkelovej výhru netreba spochybňovať

Eduard Kukan. Archívna snímka. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Parlamentné voľby v Nemecku podľa Kukana naznačili, že Merkelová bude pri formovaní línie svojej budúcej vlády musieť brať väčší ohľad na koaličných partnerov.

Brusel 28. septembra (TASR) - O víťazstve Angely Merkelovej v nemeckých parlamentných voľbách treba hovoriť ako o jasnom víťazstve, bez rôznych "ale". V rozhovore pre TASR to uviedol poslanec Európskeho parlamentu (EP) Eduard Kukan.

Slovenský poslanec, ktorý je členom zahraničnopolitického výboru EP, patrí do tej istej parlamentnej frakcie európskych ľudovcov (EPP) ako poslanci za Merkelovej CDU/CSU. Kukan podľa vlastných slov nesúhlasí s názormi, že síce Merkelová dosiahla úspech, ale len za cenu veľkých strát.

"Vyhrala voľby štvrtýkrát za sebou. Keď si zoberieme, cez čo všetko musela prejsť od posledných volieb - finančná kríza, grécka kríza, utečenecká kríza -, ten výsledok, ktorý dosiahla je presvedčivý. Svedčí to o tom, že Merkelová je aj naďalej jasnou líderkou vo vnútornej politike Nemecka a rovnako je aj európskou líderkou," domnieva sa Kukan.

Ako druhé poučenie z nemeckých volieb vníma to, že posilnenie pozície populistických a nedemokratických strán v Európe sa prejavilo aj v Nemecku, keď ultrapravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) dostala nečakane vysoké percento hlasov. "Ich účasť v parlamente bude vplývať aj na budúcu politiku Merkelovej," uviedol poslanec.

Zároveň však dodal, že bude úlohou ostatných politických strán, aby zabránili prenikaniu vplyvu AfD mimo parlament. Otázkou podľa neho tiež zostáva či sa strana "alternatívcov", ktorá vznikla iba nedávno, prejaví ako schopná politická sila v parlamentnom živote, lebo hneď po voľbách sa začala rozpadať.

"Na jednej strane vedia fundovane kritizovať a poukazovať na chybné kroky vlády, aj Merkelovej, ale ak neprídu s ničím, aby dokázali, že sú schopní tvoriť a podávať návrhy, tak voliči sami zistia, že toto nie je riešenie," zhodnotil situáciu Kukan.

Za ďalší dôležitý moment volieb označil historicky najhorší výsledok sociálnych demokratov (SPD).

"Som presvedčený, že keď Martin Schulz odchádzal z Európskeho parlamentu, nenapadlo by mu, že skončí ako líder opozičnej strany," uviedol Kukan. Dodal, že na chápe rozhodnutie SPD nerokovať s CDU/CSU o ďalšej širokej koalícii, lebo doterajším spoluvládnutím nič nezískali. Na strane druhej sa v skupine EPP hovorí, že Schulz sa zrejme zľakol vládnej zodpovednosti. Kukan už zachytil aj kuloárne reči o možnej výmene Schulza na čele SPD, pretože ako stranícky líder nedokázal zaistiť lepší volebný výsledok.

Parlamentné voľby v Nemecku podľa Kukana naznačili, že Merkelová bude pri formovaní línie svojej budúcej vlády musieť brať väčší ohľad na koaličných partnerov, ktorými zrejme budú liberáli zo Slobodnej demokratickej strany (FDP) a zelení.

Kukan upozornil, že liberáli budú nekompromisne požadovať post ministra financií. To by znamenalo že Nemecko ale aj eurozóna príde o "ťažkú váhu" v osobe Merkelovej dlhoročného spolupracovníka Wolfganga Schäubleho. Zelení sú podľa neho zatiaľ "veľkou neznámou".

Kukan si podľa vlastných slov dobre pamätá moment keď Merkelová vstupovala do najvyššej politiky. Zdala sa vtedy málo skúsená, ale zatiaľ obstála v každej ťažkej situácii, a to aj vo chvíľach, keď ju mnohí odpisovali.

"Myslím si že zvládne aj túto situáciu, v ktorej je teraz a ktorá je ťažšia ako tie predošlé. Neraz dokázala, že má na to, aby svojimi argumentmi, hoci bez vízií ako tvrdia, dosiahla čo chce. Je e stála vo svojich rozhodnutiach, nemení názory a neraz sa ukázalo, že mala pravdu aj keď ju väčšina kritizovala," uviedol v závere rozhovoru Kukan.