Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kukan: Počuli ste o utečencovi, ktorý chce prísť na Slovensko? Ja nie

Eduard Kukan Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Ak chcete, aby sme na Slovensku prijali utečencov, budeme ich musieť dať do väzenia, pretože inak nám okamžite utečú, uviedol Kukan.

Viedeň 2. marca (TASR) - Niekdajšie popredné osobnosti politickej scény zo štátov Vyšehradskej štvorky odmietli dnes na diskusnom fóre konanom vo Viedni pri príležitosti 25. výročia vzniku tohto zoskupenia výlučnú zodpovednosť svojich krajín za neúspech spoločnej utečeneckej politiky Európskej únie.

"Počuli ste už niekedy o utečencovi, ktorý chce prísť na Slovensko? Ja nie. Možno je to naša chyba, ale oni chcú ísť do Nemecka, Švédska, Rakúska," vyhlásil v rakúskej metropole podľa agentúry APA bývalý šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan.

"Ak chcete, aby sme na Slovensku prijali utečencov, budeme ich musieť dať do väzenia, pretože inak nám okamžite utečú," dodal exminister zahraničných vecí SR.

Bývalý podpredseda Európskeho parlamentu Libor Rouček z ČR na pôde Diplomatickej akadémie vo Viedni zdôraznil, že osobne s utečencami nemá problém, pretože aj on sám bol utečencom v Rakúsku pred 38 rokmi. Iba v utorok sa bol pozrieť v tábore v Traiskirchene, ktorým v období komunistického režimu prešlo mnoho emigrantov z bývalého Československa vrátane neho. Chcel si tam urobiť obraz o aktuálnej situácii. "Väčšina migrantov však nie sú Sýrčania, ktorí sú na úteku pred vojnou, ale Afganci, ktorí v ostatných rokoch žili v Iráne," poznamenal.

Bývalý maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi, ktorý zdôraznil prioritný význam ochrany vonkajších hraníc Únie, konštatoval, že bude potrebné zastaviť prílev ekonomických migrantov, pretože až potom bude možné trvalo pomôcť skutočným utečencom.