Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Kukan: Pri rokovaniach o brexite bude dôležitý aj názor europarlamentu

Eduard Kukan Foto: TASR

Európsky parlament odsúhlasuje zásadné dokumenty pre EÚ. Výsledný dokument rokovaní o brexite bude preto musieť byť prijateľný pre Radu EÚ aj europarlament.

Brusel 9. marca (TASR) - Európsky parlament (EP) nebude priamo zapojený do procesu rokovaní o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie, avšak vyjednávači za EÚ nepodpíšu žiaden dôležitý dokument bez súhlasu europoslancov. Pre TASR to uviedol poslanec Eduard Kukan, ktorý je členom Výboru EP pre zahraničné veci.

EP odsúhlasuje zásadné dokumenty pre EÚ, čo ho podľa Kukana stavia na úroveň Rady EÚ; výsledný dokument rokovaní o brexite bude preto musieť byť prijateľný pre obe tieto inštitúcie. Dosiahnutie názorovej zhody medzi nimi je však podľa Kukana vždy zložité aj preto, že v Rade sa členské štáty EÚ snažia pretláčať svoje národné záujmy na úkor európskych.

Za Európsku komisiu je hlavným vyjednávačom pre brexit Michel Barnier. Podľa Kukana má rešpekt všetkých politických frakcií v EP a ako bývalý eurokomisár aj europoslanec dobre pozná medziinštitucionálne vzťahy.

"Barnier veľmi dobre vie, že akákoľvek dohoda bez súhlasu europarlamentu je nemožná. Má v podvedomí to, že čo na to povedia, čo on dojedná, európski poslanci," povedal Kukan.

Vyjednávač pre brexit v mene EP je šéf liberálov a demokratov (ALDE) Guy Verhofstadt. Kukan pripustil, že mnohí poslanci s jeho výberom do tejto pozície nesúhlasili, lebo ho považujú za "veľkého federalistu"; belgický expremiér má ale veľké politické skúsenosti a je výrečný a aktívny, čo uznávajú všetci.

"Verhofstadt bude mať priestor na to, aby zdôraznil nutnosť dôstojného vypočutia si sťažností europarlamentu," dodal Kukan k rokovaniam o brexite.