Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Kukan: S klesajúcim počtom kandidátov má Lajčák v OSN väčšiu šancu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Europoslanec predpokladá, že kandidatúru doterajšieho lídra tajných hlasovaní Antónia Guterresa bude vetovať Rusko.

Brusel 29. septembra (TASR) - So znižujúcim sa počtom kandidátov stúpa šanca, že sa generálnym tajomníkom OSN stane slovenský kandidát, minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Vyhlásil to slovenský europoslanec Eduard Kukan, ktorý predpokladá, že kandidatúru doterajšieho lídra tajných hlasovaní Antónia Guterresa bude vetovať Rusko.

Podľa exministra zahraničných vecí Kukana šance Miroslava Lajčáka postaviť sa na čelo OSN ešte stúpnu, ak sa presadí princíp, že nový generálny tajomník by mal byť z regiónu strednej a východnej Európy. Kukan očakáva, že z boja o post odstúpi bývalá moldavská vicepremiérka a ministerka zahraničných vecí Natalia Ghermanová.

Pozornosť sa momentálne upiera na najbližšie hlasovanie, v ktorom budú hlasy stálych členov Bezpečnostnej rady OSN farebne odlíšené, čo môže o hlasovaní vypovedať viac. Lajčáka označil Kukan za "veľmi seriózneho kandidáta" aj v porovnaní s jeho súpermi, ktorých tiež pozná. Za rozhodujúce považuje, že má zrejme podporu Moskvy disponujúcou pri hlasovaní právom veta.

Eduard Kukan
Foto: TASR


Podľa Kukana spôsobili Lajčákovej kandidatúre na začiatku najväčšie problémy vyhlásenia slovenského premiéra Roberta Fica namierené voči islamu, napríklad o sledovaní všetkých moslimov na Slovensku. Vyvolalo to odpor 77-člennej skupiny štátov, ktoré kvôli tomu Lajčáka blokovali, čo sa zmenilo až po intenzívnom diplomatickom úsilí slovenského ministra.

Najbližšie hlasovanie sa v Bezpečnostnej rade OSN uskutoční 5. októbra. Nový generálny tajomník OSN nahradí Pan Ki-muna, ktorému sa skončí mandát na konci roka po odslúžení dvoch funkčných období.