Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

E. KUKAN: Obvinenia iránskej strany voči Valuchovi sú vyfabrikované

V roku 1939 sa narodil diplomat, bývalý minister zahraničných vecí SR a poslanec NR SR za SDKÚ-DS EDUARD KUKAN, súčasný poslanec Európskeho parlamentu. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kukan nechápe, prečo si Teherán vybral Valucha za objekt, ktorý má poslúžiť na zastrašujúcu kampaň voči cudzincom v Iráne.

Bratislava 28. januára (TASR) – Obvinenia, ktoré vznáša Irán voči zadržiavanému 26-ročnému Slovákovi Matejovi Valuchovi sú podľa bývalého ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana vyfabrikované. "Nie sú pravdivé," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii.

Kukan nechápe, prečo si Teherán vybral Valucha za objekt, ktorý má poslúžiť na zastrašujúcu kampaň voči cudzincom v Iráne, prípadne má ukázať svojmu obyvateľstvu, ako proti nim Amerika všemožne bojuje. "Neverím tomu, že Valuch v Iráne pracoval ako špión pre americkú spravodajskú službu CIA," dodal.

Ako ďalej poznamenal, v takýchto situáciách, keď ide o záchranu slovenského občana, treba využiť všetky možnosti. K nim patria podľa neho okrem slovenskej a európskej diplomatickej služby aj rokovania s iránskou stranou. "Nemyslime si, že to neúčinkuje na danú krajinu. Účinkuje. Ani oni sa nechcú postaviť do takej role, aby celý svet na nich pozeral ako na neľudských diablov," podčiarkol europoslanec.

Pripomenul, že Európska únia má povinnosť za takýchto okolností pomáhať. "Ide o to, aby členský štát vedel túto svoju možnosť hmatateľne využiť," konštatoval s tým, že Slovensko ju aj využíva. Dôkazom toho je napríklad fakt, že so zadržiavaním Valuchom sa v nedeľu (27. 1.) stretol slovenský konzul. Kukan v tejto súvislosti zastáva rovnaký názor ako súčasný šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák, a síce, že akákoľvek medializácia podkopáva možnosť riešenia vzniknutého problému. "Tu treba diskrétnosť, to je podmienka úspešných diplomatických rokovaní o záchrane našich ľudí v takýchto situáciách," upozornil.

Slováka zatkli iránske úrady predminulý týždeň pre podozrenie zo špionáže. Iránska tlačová agentúra Mehr informovala o odhalení skupiny údajných špiónov pracujúcich pre americkú CIA ešte 17. januára. Valucha označili za spojku CIA a vykonávateľa tajného plánu CIA, podľa tlačovej agentúry ho zadržali iránski bezpečnostní agenti spolu s "ďalšími členmi protiiránskej skupiny".