Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

MK SR: Zavedenie 2. časovej opony rozhodne nie je pre vysielateľov

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) Foto: TASR/ Martin Bauman

Ako pripomenul hovorca rezortu kultúry Jozef Bednár, časová opona nikde neslúži na to, aby neboli niektoré programy vysielané, ale na to, aby boli vysielané v určených časových pásmach.

Bratislava 17. januára (TASR) - Návrh zavedenia tzv. druhej časovej opony rozhodne podľa ministerstva kultúry nevychádza v ústrety vysielateľom. Reagovalo tak na dnešnú tlačovú konferenciu poslancov OĽaNO Jozefa Viskupiča a Branislava Škripeka, ktorí uviedli, že plánovaným zavedením druhej opony sa súčasný režim nesprísni, ale uvoľní.

Novela vyhlášky podľa nich vychádza v ústrety vysielateľom. "Takže veci, ktoré by nemali byť vysielané po 22. hodine a doteraz ani vysielané neboli, sa do vysielania dostávajú už od 20. hodiny," uviedol Viskupič.

Ako pripomenul hovorca rezortu kultúry Jozef Bednár, časová opona nikde neslúži na to, ako sa mylne domnievajú opoziční poslanci, aby neboli niektoré programy vysielané, ale na to, aby boli vysielané v určených časových pásmach. Cieľom zavedenia druhej časovej opony na programy nevhodné pre deti do 15 rokov je to, aby sa v dennom čase, teda od 6. do 20. hodiny nevysielali tie programy, ktoré obsahujú samoúčelné zobrazenia násilných aktov, týranie zvierat, zobrazenie nahoty a sexuálneho správania, zobrazenie závislostí, ako je alkoholizmus, fajčenie, drogy, gamblerstvo, ktoré sa schvaľujú alebo zľahčujú, slovnú agresivitu, vulgárne alebo obscénne vyjadrovanie. Voči takýmto obsahom vysielaným pred 20. hodinou smeruje aj najviac diváckych sťažností.

"Opoziční poslanci OĽaNO návrh vyhlášky zavedenia tzv. druhej časovej opony zjavne nepochopili. Zákonom stanovené obsahy, ktoré sa či už cez deň, alebo po 22. hodine nemôžu vysielať, sa nebudú môcť vysielať ani po dátume účinnosti vyhlášky o zavedení tzv. druhej časovej opony," podčiarkol Bednár.

Definitívne znenie novely vyhlášky bude známe až po vyhodnotení pripomienok uplatnených v rámci medzirezortného pripomienkového konania.