Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

V sobotu bude ďalší z veľkých koncertov pre Nadáciu Výskum rakoviny

Medzinárodný orchester Foto: TASR/AP Photo

Skladby popredných skladateľov zaznejú na koncerte pre Nadáciu Výskum rakoviny, ktorý sa uskutoční v sobotu 16. júla vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Bratislava 13. júla (TASR) - Skladby Franza Lehára (1870-1948), súčasného francúzskeho skladateľa Emmanuela Sejournea (1961), Bedřicha Smetanu (1824-1884), Josefa Suka (1874-1935) a Piotra Iľjiča Čajkovského (1840-1893) zaznejú na koncerte pre Nadáciu Výskum rakoviny, ktorý sa uskutoční v sobotu 16. júla vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave na Mýtnej ulici.

Návštevníci si diela uvedených autorov vypočujú v podaní členov Mládežníckeho orchestra mesta Leeds (City of Leeds Youth Orchestra) z Veľkej Británie, ktorý diriguje Dougie Scarfe.

"Dramaturgia koncertu bude atraktívna a v pravom zmysle slova letná," uviedol pre TASR manažér Nadácie Výskum rakoviny Ján Juráš. Ako spresnil, zaznejú dve ukážky zo slávnej operety Veselá vdova od komárňanského rodáka Franza Lehára, a to Predohra z tejto operety, ako i známa pieseň o Vilji v podaní speváčky Megan Holch (mezzosoprán). Sólista Tom Pritchard zahrá s orchestrom skladbu súčasného francúzskeho skladateľa Emmanuela Sejournea Koncert pre marimbu. Pravú klasiku budú reprezentovať diela Bedřicha Smetanu - Šárka, symfonická báseň z cyklu Má vlast, Josefa Suka - Meditácia na Staročeský chorál "Svatý Václave" a časť z Labutieho jazera Piotra Iľjiča Čajkovského (4. dejstvo).

Súčasťou koncertu bude aj zbierka pre Nadáciu Výskum rakoviny, povolená Ministerstvom vnútra SR. Výťažok je určený na podporu 14. ročníka kampane Na kolesách proti rakovine, informoval Juráš.

Koncert organizujú občianske združenie Ars ante portas a agentúra The Prague Concert Co. a je súčasťou festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2016.