Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Verejnosť sa rozlúči s legendárnym hudobníkom Mariánom Vargom

Na snímke slovenská hudobná legenda Marián Varga. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Rodina, priatelia a kultúrna verejnosť sa so vzácnym umelcom rozlúči dnes popoludní v kostole Cirkvi bratskej v Bratislave.


Bratislava 13. augusta (TASR) – Slovensko zastihla pred štyrmi dňami smutná správa, vo veku 70 rokov zomrel v stredu 9. augusta skladateľ a hráč na klávesových nástrojoch Marián Varga. Rodina, priatelia a kultúrna verejnosť sa so vzácnym umelcom rozlúči dnes popoludní v kostole Cirkvi bratskej na Cukrovej ulici v Bratislave.

Správa o úmrtí Mariána Vargu zarmútila mnohých, s ktorými umelec spolupracoval a tvoril. Jedným z nich je aj profesor Marian Lapšanský, súčasný generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie. S Marianom boli spolužiakmi na bratislavskom konzervatóriu.

Hudobník Marián Varga získal prestížne ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2016




„Bolo to príjemné a dosť veselé obdobie, boli sme veľmi zvedaví, všetko sme objavovali. Marián bol výborný klavirista, viac však inklinoval ku skladbe. Išiel si samostatnou cestou, stretol sa s Pavlom Hammelom a nastúpil do skupiny Prúdy. Ja som potom išiel študovať do Prahy a naše cesty sa na pár rokov rozišli. Sledoval som jeho hudobnú tvorbu, pričinil sa o propagáciu Haydnovho diela.“



„Poctu umelcovi pripravujeme aj my. Na Bratislavských hudobných slávnostiach uvedieme dávno plánovanú skladbu Mariána Vargu s názvom Musica Concertante, ktorá umožní trochu netradičný pohľad na tohto skladateľa. Koncert bude na programe v stredu 11. októbra,“ dodal pre TASR Lapšanský.