Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kunsthalle Bratislava bude príspevkovou organizáciou rezortu kultúry

Dom umenia/Kunsthalle, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na jar tohto roka sa v médiách objavila informácia o možnom zrušení KHB.

Bratislava 2. augusta (TASR) – Kunsthalle Bratislava (KHB) sa od 1. januára 2020 stane štátnou príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry (MK) SR. Na základe dohody medzi oboma inštitúciami o tom TASR informoval rezort kultúry. Nová organizácia bude hospodáriť s rozpočtom 400.000 eur.

Sídlo KHB sa nezmení, naďalej bude využívať priestory v Dome umenia na Námestí SNP v Bratislave. Národné osvetové centrum (NOC) uzavrie s KHB od 1. januára 2020 novú nájomnú zmluvu na obdobie päť rokov. "Som rada, že sa odložili emócie, za stôl si sadli odborníci z MK a KHB a našli spoločnú reč,“ uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).

Dohodu o osamostatnení sa KHB, ktorá bola pôvodne organizačnou zložkou NOC a od roku 2016 patrila pod Slovenskú národnú galériu (SNG), vníma poverená riaditeľka umeleckej organizácie Nina Vrbanová ako potvrdenie legitimity, dobrého fungovania a aj potrebnosti inštitúcie tohto typu v štruktúre rezortu kultúry. "Vznik príspevkovej organizácie znamená novú budúcnosť a perspektívy galerijnej a vzdelávacej inštitúcie, ktorá päť rokov fungovala v provizóriu a rozvíjala sa preto len ťažko,“ upozornila.

Hoci rozpočtové podmienky podľa nej nie sú ideálne, budú tvoriť stabilný základ pre externé partnerstvá a získavanie ďalších prostriedkov. „A to predsa len z lepšej, samostatnej a vyprofilovanej pozície, čo je veľmi dôležité, rovnako tak ako stabilný a reprezentatívny priestor,“ narážala Vrbanová na pokračovanie fungovania KHB v priestoroch Domu umenia.

KHB vznikla pôvodne ako organizačná jednotka Národného osvetového centra (NOC) v priestoroch Domu umenia na Námestí SNP č. 12 v Bratislave v roku 2014. Po dvoch rokoch bola delimitovaná pod správu Slovenskej národnej galérie, pričom prvé aj druhé organizačné riešenie malo byť dočasné.

Na jar tohto roka sa v médiách objavila informácia o možnom zrušení KHB. Výtvarná a kultúrna obec na začiatku apríla vydala vyhlásenie vyjadrujúce znepokojenie nad úvahami zriadiť v priestoroch Domu umenia tzv. Kreatívne centrum, signatári v tom videli snahu dostať KHB z priestorov v centre mesta. Vo vyhlásení preto umelci požadovali pre Kunsthalle právnu subjektivitu i stabilizáciu v Dome umenia, rovnako tak koncepčné riešenia oblasti kreatívneho priemyslu. Laššáková vtedy odmietla obvinenia zo snáh rušiť KHB. Uviedla, že otázka dočasnej zmeny sídla všetkých inštitúcií sídliacich v Dome umenia sa otvorila z dôvodu nevyhnutnej rekonštrukcie objektu. Rovnako tak v prípade návrhov na právnu subjektivitu KHB vyzvala na odbornú diskusiu, ktorá sa bude zaoberať aj dopadom opatrenia na verejné financie.