Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Kúpou červeného maku možno podporiť odkaz vojnových veteránov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Do zbierky sa možno zapojiť aj prostredníctvom stránky www.denveteranov.sk.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Dokumentovanie príbehov vojnových veteránov a pamätníkov 20. storočia možno v piatok podporiť vo verejnej zbierke občianskeho združenia Post Bellum. Ako poďakovanie za príspevok dostanú ľudia červený mak, ktorý je medzinárodným symbolom vojnových veteránov. Zástupcov združenia prijala v piatok v Prezidentskom paláci aj prezidentka Zuzana Čaputová.

"Poznanie našej minulosti nám pomáha pochopiť našu prítomnosť a ponúka nám možnosť slobodne a demokraticky formovať našu budúcnosť. Aj preto je dôležité dokumentovať a pripomínať si príbehy ľudí, ktorí sa postavili zlu, bojovali proti útlaku, okupácii či totalitám. Vďaka poučeniu sa z našej histórie môžeme zabrániť, aby sa opäť na Slovensku opakovali hrôzy neslobodných totalitných režimov," uviedla riaditeľka združenia Post Bellum Sandra Polovková.

Združenie dokumentuje príbehy vojnových veteránov a pamätníkov 20. storočia, aby sa na ich odkaz nezabudlo. Organizácia nahráva príbehy do najväčšieho online archívu svojho druhu v Európe Memory of Nations. Lektori Post Bellum ich zároveň vo forme kinopríbehov, workshopov a prednášok približujú mládeži na základných a stredných školách po celej SR a prostredníctvom výstav, diskusií a kultúrnych podujatí aj širokej verejnosti.

Verejná zbierka na podporu týchto aktivít je vo všetkých ôsmich krajských mestách a štyroch okresných mestách, kde ľudia môžu v piatok stretnúť 250 dobrovoľníkov s prenosnými pokladničkami. Do zbierky sa možno zapojiť aj prostredníctvom stránky www.denveteranov.sk.