Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V kuracom mäse z Poľska zistili salmonelu, z trhu sťahujú desať ton

Ilustračné foto Foto: cenoveponuky.sk

Distribútor dodal do siete 10.200 kilogramov mäsa, a to v dvojkilogramových balíčkoch s minimálnou trvanlivosťou do 29. marca 2016.

Praha 17. apríla (TASR) - Do predaja v troch českých a v jednom slovenskom obchode sa dostalo celkovo vyše desať ton kuracieho mäsa s prítomnosťou baktérie salmonela. Česká veterinárna inšpekcia nariadila okamžité stiahnutie zdraviu škodlivých šarží mrazených kuracích stehenných rezňov od poľského výrobcu. Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz.

Podľa hovorcu českej Štátnej veterinárnej správy Petra Pejchala sa toto mäso dostalo do predajní v českých mestách Louny a Sadské a v obci Baška v moravskosliezkom okrese Frýdek-Místek, ako aj v jednej slovenskej predajni, ktorú nekonkretizoval.

Baktérie Salmonella enteritidis vyvolávú črevné infekčné ochorenie, ktoré je nebezpečné najmä pre starších ľudí, malé deti a chorých - tí totiž horšie zvládajú veľké straty tekutín pri hnačkách či zvracaní. Baktéria sa do tela dostáva ústami, napríklad z potravy, riadu alebo špinavých rúk. Choroba sa prejavuje črevnými ťažkosťami. Choroboplodné zárodky sa dajú zničiť stálou teplotou vyššou ako 80 stupňov Celzia počas 15 minút pri porciovanom mäse a počas 40 minút pri kurati vcelku, napísal portál iDNES.cz.

Inšpekcia zistila salmonelu vo štvrtok laboratórnymi vyšetreniami balených, hlboko mrazených stehenných rezňov bez kosti a kože. Inšpekcia vydala aj varovanie v rámci európskeho systému RASFF. Za zaradenie mäsa do obehu hrozí v ČR pokuta až milión korún.

Distribútor dodal do siete 10.200 kilogramov mäsa, a to v dvojkilogramových balíčkoch s minimálnou trvanlivosťou do 29. marca 2016. Identifikačné označenie výrobcu je PL 12030323.

Zakúpené mäso môžu zákazníci vrátiť.

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR podľa slov hovorkyne Paulíny Komarovej zatiaľ nedostala žiadnu informáciu cez rýchly výstražný systém od českej kompetentnej autority. "Napriek tomu telefonicky komunikujeme s českou autoritou zodpovednou za potravinovú bezpečnosť, aby urýchlene podala informáciu o distribúcii daného výrobku na Slovensko a aby sme vedeli urobiť účinné opatrenia na slovenskom trhu," dodala Komarová.