Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Kurilla: Implementácia zelenej prezidentskej kancelárie je v procese

Na archívnej snímke Norbert Kurilla. Foto: TASR Pavol Zachar

Kancelária prezidenta SR minulý rok informovala, že v rámci znižovania uhlíkovej stopy by strecha Karáčoniho paláca v Bratislave, ktorý je jej sídlom, mohla byť zelená.

Bratislava 17. mája (TASR) - Implementácia zelenej prezidentskej kancelárie je v procese. Momentálne podstupuje účelový energetický audit, ktorý identifikuje a navrhne opatrenia na zníženie nákladov na energie. Premena strechy kancelárie na zelenú sa ešte nezačala. Pre TASR to uviedol poradca prezidentky SR pre životné prostredie, energetiku, zmenu klímy a podnikateľské prostredie Norbert Kurilla.

Kancelária prezidenta SR minulý rok informovala, že v rámci znižovania uhlíkovej stopy by strecha Karáčoniho paláca v Bratislave, ktorý je jej sídlom, mohla byť zelená. Tiež by na nej mali byť fotovoltaické panely. Kurilla pre TASR potvrdil, že na streche sa v rámci jej premeny na zelenú nezačali zatiaľ žiadne práce. Pre ich štart sa čaká práve na energetický audit, ktorý určí potreby pre budovu kancelárie. "Z predbežných výsledkov odhadujeme, že zelená strecha by sa mohla podariť. V najbližšom období si vieme predstaviť jej postupnú výstavbu a inštaláciu," povedal. Zelená strecha je podľa Kurillu benefitom pri zavádzaní uhlíkovej neutrality, pretože by vedela pohltiť veľké množstvo oxidu uhličitého, pôsobí priaznivo z hľadiska mikroklímy a zlepšuje parametre ovzdušia.

"Inštalácia zelenej strechy alebo fotovoltaických panelov a opatrenia, týkajúce sa znižovania energetickej náročnosti, budú prebiehať s vyššími investičnými akciami," poznamenal poradca prezidentky.

Kancelária prezidentky pracuje aj na obnove vozového parku. Jej autá by mali byť elektrické alebo hybridné. "K tomu potrebujeme, samozrejme, aj nabíjaciu sieť, ktorá sa začína budovať. Zatiaľ ju máme zabezpečenú len pre potreby pani prezidentky," hovorí Kurilla. Dodáva, že do piatich rokov by mohli byť všetky vozidlá patriace pod kanceláriu prezidenta plne elektrifikované.

Prezidentská kancelária rieši podľa Kurillu aj jednoduchšie opatrenia v rámci znižovanie uhlíkovej stopy ako napríklad obmedzenie chladničiek a varných kanvíc či optimalizáciu zariadení, ktoré nie sú potrebné a majú vysokú energetickú triedu alebo spotrebu. "Tieto jednoduchšie opatrenia nevyzerajú na prvý pohľad ako významné, ale keď sa spočítajú do jedného celku, tak znamenajú veľmi veľa," podotkol Kurilla.

Pokračuje, že v prezidentskej kancelárii platí aj zákaz používania plastových fliaš a jednorázových plastov. Uplatňuje sa koncept "zero waste office", ktorý má prispieť k lepšiemu triedeniu a predchádzaniu tvorby odpadu. Kancelária sa snaží aplikovať zelené obstarávanie na IT, kancelárske potreby a vozidlá, doplnil Kurilla.

Kancelária prezidenta SR prijala ešte vlani záväzok byť prvou uhlíkovo neutrálnou verejnou inštitúciou na Slovensku do roku 2030. Prezidentka Zuzana Čaputová dala tiež verejný záväzok vysadiť 1200 stromov ročne ako kompenzáciu emisií, ktoré sa jej zredukovať nepodarí. Urobila tak v apríli v lokalite Ondrovičov obrázok nad Limbachom.