Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kuriozity a zaujímavosti, ktoré zaujali Slovákov v roku 2014

Zberateľka sviečok na Slovensku - Košičanka Alžbeta Sopková (na snímke) predstavuje svoj originálny celoživotný koníček, ktorému sa s vášňou systematicky venuje už 46 rokov. Foto: TASR/František Iván

TASR prináša výberovú chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí v Slovenskej republike v roku 2014.

Bratislava 15. decembra (TASR) - TASR vydáva výberovú chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí v Slovenskej republike v roku 2014.

JANUÁR



16. januára - Slovenské technické múzeum (STM) sa premenilo na určitý čas na kráľovstvo sviečok. Jediná zberateľka sviečok na Slovensku - Košičanka Alžbeta Sopková predstavila svoj originálny celoživotný koníček, ktorému sa s vášňou systematicky venuje už 46 rokov. Vystavená kolekcia vynikala bizarnosťou tvarov, farieb a netradičných motívov. V zbierke boli zastúpené aj atraktívne sviečky z Francúzska, Holandska, Ruska, Belgicka, či Kanady, Ameriky a Hongkongu.

18. januára - V bratislavskej ZOO sa narodilo v skorých ranných hodinách mláďa žirafy Rotschildovej. Samček meral pri narodení 180 centimetrov. Mláďa porodila samica Tejla, ktorá sa stala už sedemnásobnou mamou. Doteraz priviedla na svet troch samčekov a štyri samičky. Naopak, pre otca - samca Jimmyho išlo o prvé mláďa.

Ľadová šou Tatry Ice Master prilákala na Hrebienok tisíce návštevníkov
Foto: TASR/Oliver Ondráš


31. januára - Na kráľovstvo ľadových sôch sa premenil Hrebienok vo Vysokých Tatrách. Desiatky sôch tam vytvorili počas troch dní ľadoví sochári z desiatich krajín sveta. K dispozícii mali 46 ton ľadu. Neoficiálne majstrovstvá sveta v tesaní ľadových sôch Tatry Ice Master prilákali podľa organizátorov rekordných 28.000 ľudí. Atraktívne podujatie sa začalo tvorbou sôch na súťažnú tému Medvede. Súťažili tímy z Japonska, Ruska, Veľkej Británie, Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska, Srbska a Fínska. Najúspešnejším ľadovým tímom druhého ročníka majstrovstiev boli usmiati a exotickí Japonci.


FEBRUÁR



8. februára - Šnúra extrémnych masových zjazdov RedBull Home run sa začala v Tatranskej Lomnici. Záujemcovia sa vyviezli na štart zjazdu na červenú zjazdovku Čučoriedky. Po odštartovaní šprintovali všetci 50 metrov k svojmu lyžiarskemu výstroju a čo najskôr sa spustili dolu kopcom. Po masovom zjazde bola pre divákov a účastníkov pripravená priamo na svahu v najväčšom Aprés - Ski Bare v Tatranskej Lomnici párty s Dj-om Miom.

Big Air jednogroš
Foto: Mincovňa Kremnica


8. februára - Limitovanú edíciu 100 mosadzných mincí vyrazila Mincovňa Kremnica pri príležitosti 7. ročníka jedného z najvýznamnejších snowboardových a freeskiingových podujatí na Slovensku Big Air. Kremnický Big Air jednogroš vznikol na podnet renomovaného umelca Tomáša Mrekovického, ktorý sa postaral aj o samotný umelecký návrh. Groše mali priemer 27 mm a boli vyhotovené z mosadze v bronzovo-patinovej povrchovej úprave. Základom návrhu bol Kremnický hrad na jednej strane, na strane druhej snowboardista letiaci cez slovenské trojvršie.

11. februára - Slovenská pošta v spolupráci s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR vyhlásila súťaž o najkrajší list. "Ako hudba ovplyvňuje naše životy" – tak znela aktuálna téma tejto celosvetovej súťaže. V rámci už jej 43. ročníka mohli žiaci písať svojmu kamarátovi či inému človeku o kráse a hlbokom význame hudby. Súťaže sa mohli zúčastniť deti a mladí ľudia do 15 rokov. Keďže išlo o celosvetovú súťaž, víťazný slovenský list bol preložený do anglického jazyka a poslaný do celosvetového kola súťaže.

14. februára - Hitom tohtoročného Valentína boli erotické pomôcky, pánska spodná bielizeň, ale aj dámske župany. Slováci sa tento rok zaujímali aj o digitálne fotorámiky, na ktorých mohli diaľkovým ovládaním meniť fotografie partnera či partnerky v ráme podľa nálady. Kým vlani kraľovali Valentínovi náramky a prstene, tohtoročný záujem o ne neprekračoval priemerný celoročný dopyt. Vyplynulo to zo štatistík nezávislého portálu Heureka.sk, ktorý porovnával slovenské internetové obchody, ich tovary a ceny, ako aj správanie spotrebiteľov.


MAREC



V sobotu 30. novembra 2013 sa konala Prvá zabíjačka združenia Mladá Petržalka, ktorá bola netradičná – priamo medzi panelákmi. Táto jedinečná udalosť všetkým poskytla možnosť stretnúť sa pri klobáskach, či jaterničkách a spolu podiskutovať o radostiach a starostiach bežného života. Dobroty z mäsa od výmyslu sveta ochutnalo niekoľko stoviek návštevníkov na trhovisku Mlynarovičova v bratislavskej Petržalke.
Foto:


1. marca - Tradičnou zabíjačkou a sprievodom maškár po obci si v Strečne pripomenuli fašiangové tradície. Celodenný program zavŕšila tanečná zábava s podávanie zabíjačkových špecialít - jaterníc, tlačenky a klobások. Zabíjačku pripravila obec podľa starostu Dušana Štadániho v spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom.

2. marca - Počítače, herné konzoly a počítačové príslušenstvo, väčšinou z 80. a 90. rokov minulého storočia, predstavil na výstave RETROCOM v Kaštieli Radoľa zberateľ Jaroslav Masnica z Budatínskej Lehoty. Najmodernejšie na výstave boli playstation 3 alebo Xbox 360, ktoré sa dajú bežne kúpiť. Najstaršia konzola bola od amerického výrobcu Atari z roku 1977. Nové technológie fascinovali kysuckého zberateľa už v mladosti. Zozbieraný súbor, ktorého časť prezentovala výstava v Radoli, obsahoval približne 1500 exponátov súvisiacich s výpočtovou technikou.

V Huňadyho sále Bojnického zámku začali inštalovať zrekonštruovaný polychrómovaný barokový drevený vyrezávaný luster.
Foto: TASR/Pavol Remiaš


5. marca - Huňadyho sála, najväčšia reprezentačná miestnosť Bojnického zámku, bola niekoľko mesiacov pre návštevníkov zatvorená. Prebiehala tam totiž rozsiahla rekonštrukcia osvetlenia, ktorej hlavným prvkom bola inštalácia obrovského, takmer 700 kilogramov vážiaceho, barokového lustra. Závesný luster patrí medzi unikáty, je najväčší na Slovensku a pravdepodobne aj v strednej Európe. Má tvar zrezaného kužeľa, jeho rozmery sú 4 x 3 metre a pozostáva z približne 600 drevených vyrezávaných a polychrómovaných dielcov. Pochádza z kaštieľa v Továrnikoch a do Bojnického zámku sa dostal začiatkom 50. rokov v rámci delimitácie umeleckých predmetov.

8. marca - V Mestskej knižnici vo Veľkom Šariši v Prešovskom okrese v noci z piatka na sobotu deti podľa vzoru slovenských ľudových rozprávok mohli oslobodzovať princeznú, riešiť rôzne úlohy a piecť napríklad aj buchty. Okrem toho čakalo na nich stretnutie s autorom niekoľkých rozprávok Vladimírom Štefaničom.

Tatranský ľadový dóm, archívne foto
Foto: TASR/Oliver Ondráš


11. marca - Počas víkendu mali návštevníci Tatier poslednú možnosť vychutnať si na Hrebienku Tatranský ľadový dóm. Túto zimu ho navštívilo viac ako 100.000 ľudí. Tatranský Hrebienok bol aj vďaka chrámu 82 dní miestom v zajatí ľadu, a to aj napriek tomu, že snehu bolo túto zimu veľmi málo. Vďaka projektu Tatranského ľadovému dómu sa Tatry zviditeľnili doma - na Slovensku, ale aj v Česku, Poľsku, Ukrajine i v Pobaltí. Viac ako 30 ton ľadu sa použilo na stavbu aj následnú rekonštrukciu ľadovej baziliky na Hrebienku. Autor dómu, plzenský sochár František Bálek, v ňom uzatvoril sobáš a následne sa dóm stal počas celej zimnej sezóny miestom rôznych koncertov.

19. marca - Slovenský futbalový reprezentant Filip Hološko sa do takej miery zapísal do sŕdc jednej istanbulskej rodiny, že tá sa podľa priezviska útočníka Besiktasu Istanbul rozhodla pomenovať svojho syna. "Na tréningovom centre som dostal avízo, že mám prísť dole, pretože ma ktosi prišiel navštíviť. Netušil som, kto by to mohol byť, no keď som zišiel a zistil, o čo ide, zostal som trochu v pomykove. To som teda nečakal," pousmial sa 30-ročný slovenský útočník, ktorého priezvisko sa stalo krstným menom malého Turka. 

Vendelín Šadlák (vľavo) spolu so synom Andrejom s trofejami za holubárske výstavy.
Foto: TASR/Milan Podmaník


21. marca - Slovensko sa stalo svetovou špičkou v chove poštových holubov. Bolo to najmä zásluhou Považskobystričana Vendelína Šadláka, ktorý spolu so synom Andrejom získal na celosvetovej olympiáde v Nitre prvé dve miesta a triumfoval aj na tohtoročných majstrovstvách Európy v kategórii Štandard v Brne. Otec a syn Šadlákovci mali leví podiel aj na tom, že prvýkrát v histórii svetových olympiád poštových holubov Slovensko zvíťazilo v kategórii krajín. Šadlákovci prepisovali históriu už vlani na 33. Olympiáde poštových holubov v Nitre, keď desaťčlenná medzinárodná porota vyhodnotila ich dve holubice ako najkrajšie spomedzi 95 holubíc z 20 krajín sveta.

23. marca - Tatranský kuchár Tomáš Tejbus a jeho tím varil už aj pre českú rockovú kapelu Olympic. "Rokové menu sme zvolili čisto tradičné slovenské, podávali sme bravčové líčka, pečenú koreňovú zeleninu, chrenovú penu, ale aj lokálnu divinu s brusnicami a chlebovou knedľou. Čiže veci, ktoré majú všetci radi," priblížil šéfkuchár pre TASR večerný chod pre kapelu Olympic, ktorý podávali po koncerte v jednom z tatranských hotelov. Tejbus varil už napríklad aj pre prezidentov V4, thajskú princeznú či britského herca Jeremyho Ironsa.

30. marca - Občianske združenie (OZ) Ľadové medvede ukončilo svoju sezónu tradične pri čárde v Gabčíkove, kde si 30 otužilcov za priaznivého počasia v 11-stupňovej vode zaplávalo v starom koryte Dunaja približne 500-1000 metrový úsek. Do plávania sa zapojili rôzne vekové kategórie. Najstaršia členka združenia mala 72 a najmladší člen 14 rokov. Plávanie v studenej vode priaznivo posilňuje imunitu, uviedli organizátori stretnutia.


APRÍL



1.apríla - Od polnoci RTVS priniesla svojim divákom exkluzívnu verejnoprávnu službu s názvom Lepší spánok. Išlo o aprílový žart. Divákov nočným vysielaním sprevádzal Andrej Bičan v pyžame, ktorý pomáhal rátať ovečky divákom, ktorí nemohli spať a noc trávili pred televíziou.



12. apríla – Na Chate pod Soliskom vo Vysokých Tatrách pripravili 3. ročník skialpinistického preteku pod názvom Krčmár skap. Išlo o recesistické podujatie, kde chceli dať organizátori priestor na zábavu všetkým, čo robia a podnikajú v gastronómii v Tatrách, aby si ešte užili trochu športu na lyžiach a zároveň sa zabavili pred posledným ťažkým týždňom, uviedol pre TASR šéf Chaty pod Soliskom Milan Štefánik.

Nový Rómsky kráľ Róbert I. (košický vajda Róbert Botoš) po korunovácii v košickom Dome umenia, sa zúčastnil kázne v Dóme sv. Alžbety 12. apríla 2014.
Foto: TASR/Milan Kapusta


12. apríla – Nového rómskeho kráľa Róberta Botoša slávnostne korunovali v Košiciach. Košického podnikateľa si predstavitelia slovenských Rómov zvolili za svojho panovníka koncom februára. Zlatú korunu mu na hlavu položil predchádzajúci rómsky kráľ Jendo zo Senca. Pompéznu slávnosť a "historickú udalosť" sledovali v Dome umenia početní hostia zo Slovenska i zahraničia. Išlo o vôbec prvú takúto ceremóniu v dejinách Slovenska. Na pódiu visela veľká rómska vlajka. Po korunovácii nasledovala v Dóme Sv. Alžbety svätá omša s požehnaním.

15. apríla - Vodopád Bystrého potoka získal najviac hlasov v občianskej ankete o 7 divov Poľany. V rámci hlasovania obyvatelia navrhli až 105 divov Poľany. Sedmičku divov doplnili sopka (kaldera, kráter) Poľany, skalnatý útvar a zároveň archeologické nálezisko Kalamárka, podpoliansky folklór, tradície, povesti, Bátovský balvan, Jánošíkova skala a Podpolianske kríže. Vyhlasovateľom akcie bolo Občianske združenie PRONATUR v spolupráci so Správou CHKO – biosférickou rezerváciou Poľana.

18. apríla - Tlaková skúška parného ozubnicového rušňa v Tisovci sa vydarila. Nadšenci železničnej histórie objavili dva ozubnicové parné rušne kategórie T IVc MÁV v Rumunsku. Pochádzali zo zrušenej sedmohradskej ozubnicovej železnice Subcetate - Caránsébes a boli veľmi podobné pôvodným slovenským parným zubačkám. Vďaka sponzorskej pomoci pána Bodo Hauswalda sa ich podarilo získať v roku 2002. Ich dopravu z Rumunska zorganizovala Čiernohronská železnica. Detailnú obnovu jedného z rušňov číslo 4296 financovali Železnice Slovenskej republiky od roku 2006.

Zo súťaže robotov Istrobot 2014 v priestoroch Fakulty elektrotechniky a informatiky (FEI) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave
Foto: TASR/Martin Turanovič


26. apríla - Na podujatí Istrobot sa predstavil dosiaľ rekordný počet podomácky vyrobených robotov. V rámci súťaže, ktorá sa uskutočnila na pôde Fakulty elektrotechniky a informatiky (FEI) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, sa predstavili roboty a ich konštruktéri v štyroch kategóriách. V kategórii Voľná jazda vyvolal najväčší záujem robot Duodeped, ktorého autor Bartlomiej Gola z Univerzity v poľskej Bielsko-Bialej sa inšpiroval kreáciami holandského umelca Thea Jansena a vytvoril mechanicky náročnú kráčajúcu konštrukciu, na ktorej povozil mnohých malých návštevníkov.


MÁJ



2. mája – Vernú zmenšeninu železničných tratí na hornej Nitre zostavili v Prievidzi železniční modelári zo Slovenska a Česka. Trať merala približne 200 metrov a postavili ju na ploche 800 štvorcových metrov.
Modely vozňov i lokomotív
Foto: TASR/Pavol Remiáš


3. mája – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) propagoval turistické atraktivity severozápadného Slovenska prostredníctvom roztancovaného videoklipu inšpirovaného populárnym svetoznámym hitom amerického speváka Pharrella Williamsa pod názvom Happy. Vo viac ako štvorminútovom videoklipe bolo zachytené roztancované nádvorie Oravského hradu, pltníci na Váhu pod Strečnom, syrári na salaši pri Ružomberku, návštevníci viacerých lyžiarskych stredísk, Vlkolínca, bešeňovského akvaparku, folkloristi v Čičmanoch, v pribylinskom či martinskom skanzene.



11. mája - O titul Top pes 2014 súťažili na výstave Klubu chovateľov kólií a šeltií v Lučenci. Približne 100 vystavovateľov sa zišlo v parku, aby predviedli svoje psy. Slováci súperili v konkurencii Maďarska, Česka a Poľska. V rámci výstav bolo množstvo súťaží, ktoré mali svojich víťazov. Obe výstavy boli však výnimočné v tom, že na každej udelili tituly CAC. Klub tento rok oslavoval 45. výročie osamostatnenia slovenského chovu.

16. mája - V Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach na Mánesovej ulici bola prístupná už tradičná výstava Motýle exotických trópov. Motýlia šou, ktorá je jedinou svojho druhu na Slovensku, sa konala už po siedmy raz v tropickom skleníku Viktória.

20. mája - Jedna z vrcholných malieb predstaviteľa slovenského surrealizmu Imra Weinera-Kráľa Stredoveká dáma sa stala najdrahšie predaným dielom Aukcie súčasného umenia spoločnosti White & Weiss. Dielo jedného z najoriginálnejších maliarov 20. storočia získal nový majiteľ za 43.200 eur. Vrátane aukčnej provízie to bolo tretie najdrahšie predané dielo autora na Slovensku. Vysoko sa vydražil aj obraz jedného zo zakladateľov slovenskej moderny Mikuláša Galandu. Jeho Matku s dieťaťom získal kupec za 8.800 eur.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Michal Svítok


24. mája – V Gabčíkove sa konal najväčší zraz motorkárov. Zišlo sa tam viac ako 500 motocyklistov. Podľa organizátora sa na stretnutí prezentovali rôzne typy a kubatúry motoriek. Najmenšia mala 50 cm3, najväčšia bola šesťvalcová, mala 1600 cm3 a 160 koní. Počas podujatia vyhodnotili najkrajší motocykel aj najhlučnejšiu motorku. Cenu dostali aj účastníci, prichádzajúci z najvzdialenejších miest.

31. mája - Na Závodisku v bratislavskej Petržalke v rámci trojdňového Gurmán Festu súťažili známe osobnosti v pečení francúzskych palaciniek. O víťazstvo zabojovalo sedem dvojčlenných tímov pod dohľadom poroty a divákov. Súťaž vyhrala dvojica Petra Bernasovská s dcérou Johankou, ktoré obhájili prvé miesto z minulého roka mramorovou palacinkou. Ako druhí sa umiestnili – herečka Oľga Belešová so svojím japonským manželom Masahikom Shirakim. Na treťom mieste skončil automobilový pretekár Richard Gonda a komentátor Ján Žgravčák. Ich palacinka vyzerala ako formula.


JÚN


Foto: TASR/AP

1. júna - Najrýchlejšou bežkyňou na vysokých opätkoch sa stala Nikoleta Benyó (19), ktorá vyhrala 2. ročník charitatívnej súťaže Eva High Heels Run na promenáde pri bratislavskom nákupnom centre Eurovea. Víťazka si okrem hlavnej výhry v podobe nákupnej poukážky odniesla aj Hyundai s plnou nádržou na týždeň a ďalšie ceny. Súťažiace museli v lodičkách s minimálne sedemcentimetrovými opätkami prebehnúť 130-metrovú trať. Tým, ktoré sa umiestnili na najvyšších priečkach, sa to podarilo za približne 20 sekúnd.

7. júna – Prečo obyvateľov Plaveckého Štvrtka prezývajú mravenčári, to vysvetlili organizátori a umelci počas vernisáže expozície veľkých mravcov na verejných priestranstvách tejto obce v okrese Malacky. Otvorenie jedinečnej a na Záhorí ojedinelej udalosti bolo pred Ekocentrom v centre obce. Autormi niekoľkometrových mravcov boli Andrej Irša z Kátova, Miro Kindel (Brocké) i Bratislavčania Jozef Bárta a Marek Halász. Z dreva, kovu, bambusu a iného materiálu vytvorili čierne alebo pestrejšie zamaľované dlhonohé mravce veľkosti od 1,5 do troch metrov. Expozíciu doplnila maľba Mravec od mladej výtvarníčky Lucie Emilovej z Piešťan.

14. júna - Pod Urpínom si merali sily v jedení a varení halušiek. Na banskobystrickom plážovom kúpalisku sa totiž konali Jubilejné 20. Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek. V hlavnej kategórii štvorčlenných družstiev, ktorých úlohou bolo z 3,5 kilogramu zemiakov uvariť čo najrýchlejšie chutné halušky a rovnako rýchlo ich zjesť, súťažilo celkom šesť družstiev, medzi ktorými boli aj súťažiaci zo Srbska a Maďarska. Prvenstvo z minulého roka obhájilo družstvo Klub K z Banskej Bystrice.

Na snímke príprava halušiek.
Foto: TASR/ Pavol Ďurčo


21. júna – Festival Haliganda pre deti a ich zvedavých rodičov začal písať už svoje štvrté pokračovanie. Riaditeľ občianskeho združenia Haliganda Sorger uviedol, že malých aj veľkých návštevníkov čakal bohatý dvojdňový program pod spoločným motívom Urobme si divadlo. Názov Haliganda si tvorcovia požičali z televíznej rozprávky, v ktorej postavy hľadali zázračnú krajinu, kde netreba pracovať a "pečené holuby padajú do huby". V rozprávke však takú krajinu nenašli, tak sa pokúsili vytvoriť krajinu, kde sa dá do sýtosti zabávať.

22. júna – Vranov nad Topľou sa stal hlavným mestom nemeckých ovčiakov. Uskutočnila sa tam súťaž WUSV Universal Sieger. Celkovo na nej súťažilo 48 psov z 13 krajín. Celkovým víťazom v kategórii sučka sa stala Gipsy z Francúzska, so psovodom Olivierom Geissom. Kategóriu psík ovládol Tygo z Nemecka, so psovodom Erathom Marionom. V súťaži družstiev dominovali zástupcovia Nemecka, pred domácim slovenským družstvom. Na treťom mieste sa umiestnili Belgičania.


JÚL


Foto: TASR/Štefan Puškáš

5. júla – Raňajšou amatérskou súťažou v raftingu sa začal dvojdňový Festival Divokej vody v rovnomennom areáli v bratislavskej okrajovej časti Čunovo. Jeho tretí ročník ponúkol pre celé rodiny pestrú víkendovú zábavu na Dunaji. Seniori a nešportovci si mohli pod odborným dohľadom inštruktorov vyskúšať napríklad jazdu na kajaku, vodnú trampolínu, či pádlovať na surfovej doske.  

11. júla - Správa Tatranského národného parku (TANAP) v úzkej spolupráci s tímom internetového portálu www.kukaj.sk spustila on-line prenos "z domácnosti" na Slovensku najsledovanejšej rodinky orlov krikľavých. Ochranárom sa nedávno podarilo zistiť, že orol Arnold, ktorého návrat domov zo zimoviska v Afrike mohla verejnosť sledovať pomocou solárnej GPS vysielačky, je vlastne samička. Arnolda teda premenovali na Aničku.

12. júla – Milovníci silných motoriek mali jedinečnú príležitosť vyskúšať si na vlastnej koži, ako chutí radosť z jazdy v podaní Harley-Davidson. Záujemcom o skúšobnú jazdu dali k dispozícii až 23 nablýskaných strojov. Po roku na Slovensko opäť zavítal legendárny Harley-Davidson Demo Truck.

Vodný mlyn v Kolárove
Foto: TASR/Ladislav Vallach


15. júla – Najobľúbenejšou turistickou atrakciou v Nitrianskom kraji sa stal Lodný mlyn v Kolárove. Rozhodli o tom hlasujúci, ktorí sa zapojili do piateho ročníka súťaže organizovanej Agentúrou EPS. Ako uviedol jej riaditeľ Daniel Balko, nováčik súťaže, kolárovský lodný mlyn, sa dostal na prvé miesto vďaka 563 hlasom. Skončili za ním aj známe turistické zariadenia, akým je kúpalisko Vadaš Thermal Resort Štúrovo a Wellness Hotel Patince, ktoré sa v predchádzajúcich ročníkoch striedali na prvých dvoch priečkach.

17. júla - Na vodnej nádrži Liptovská Mara sa uskutočnili majstrovstvá sveta v jetsurfingu. Medzinárodná séria v jetsurfingu pod názvom MOTOSURF GP zavítala na Slovensko po prvý raz, pod hlavičkou Medzinárodnej federácie motorových surfov (FIDSM). Jetsurf je ultraľahký motorový surf, poháňaný dvojtaktným spaľovacím motorom s obsahom 100 ccm a maximálnou rýchlosťou 60km/h. Pri výrobe Jetsurfu sa používajú najmodernejšie technológie a materiály pre zabezpečenie maximálneho výkonu v extrémnych podmienkach.

Mláďa gibona/Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


30. júla - V skorých ranných hodinách sa v bratislavskej ZOO narodilo mláďa gibona zlatolíceho. Matkou mláďatka je samica Bany, ktorá do Zoologickej záhrady Bratislava prišla v apríli roku 2013 zo Zoo Fuengirola v Španielsku. Otcom je náš chovný samec Oliver.


AUGUST



9. augusta - V Parku miniatúr v Podolí v okrese Nové Mesto nad Váhom pokrstili maketu hradu Beckov. Jeho stavba trvala Rudolfovi Kucmenovi rok, postavil ho v mierke 1:50 a jeho hodnota sa blíži k 10.000 eurám. Stavbu modelu financovalo zo svojich zdrojov občianske združenie (OZ) Matúšovo kráľovstvo, finančne prispelo OZ Hrad Beckov prevádzkujúce národnú kultúrnu pamiatku hrad Beckov.

10. augusta - Augustová nedeľa patrila v obci Sihla v okrese Brezno 14. ročníku pretekov volských záprahov Jarmo 2014. Pretekári so svojimi volkami zápolili v troch disciplínach – gazdovskej, furmanskej a silovej. V gazdovskej zvíťazil Jozef Golian s pomocníkom Jánom Žiakom z Vrchslatiny.

Na snímke Juraj Dufek (vpravo) radí, ako vyrobiť piskor gájd. Mačov, 11. augusta 2014.
Foto: TASR/Pavol Remiáš


11. augusta - Nezvyčajnú tvorivú dielňu, zameranú na výrobu gájd, pripravilo Regionálne kultúrne centrum (RKC) Prievidza, v rámci mikroprojektu Hornonitrianske kultúrne leto. Do Mačova, miestnej časti obce Diviaky nad Nitricou, kde sa počas tohto víkendu uskutočnilo tradičné podujatie Mačovský gazdovský dvor, prišlo deväť gajdošov z celého Slovenska, aby sa pod vedením lektora Juraja Dufeka z Bojníc naučili základom výroby tohto tradičného ľudového hudobného nástroja. 

16. augusta - Leto na Štiavnických tajchoch sa nezaobišlo bez tradičného festivalu bizarných plavidiel pod názvom Utopenec. Tentoraz sa konal na jazere Vindšachta. Podujatie bolo inšpiráciou pre všetkých tvorivých ľudí, ktorých jedinou úlohou bolo postaviť čo najbizarnejšie plavidlo a predviesť sa s ním vo vodách jazera. Podmienkou bolo, že lode mohli byť iba na ľudský pohon.

Richard Rybníček s manželkou Luciou
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


23. augusta - Trenčiansky primátor Richard Rybníček (44) sa oženil. V priestoroch Farského kostola priamo pod Trenčianskym hradom si zobral dlhoročnú priateľku Luciu (30). Obrad sa konal v úzkom kruhu rodiny, najbližších priateľov, spolupracovníkov z mestského úradu a členov legendárnej kapely Bez ladu a skladu, kde v začiatkoch hral Rybníček na bicie.

30. augusta – Vyvrcholením festivalu humoru a satiry Kremnické gagy bolo vystúpenie vo svete veľmi dobre známeho slovenského míma Milana Sládka, ktorý na tohtoročnom 34. ročníku plnil aj funkciu prezidenta Akadémie humoru. Majster pantomímy ponúkol výber etúd zo svojho dlhoročného repertoáru, predtým však pripravil „prednášku“ na tému pohyb tela a reč tela na jednotlivé životné situácie pretlmočenú do neverbálnej komunikácie. Divákom dal takto možnosť nahliadnuť priamo do dielne tohto umenia.


SEPTEMBER


Karolína Chomisteková
Foto: TASR

2. septembra – Karolína Chomisteková, Miss Slovensko 2013 sa stala novou riaditeľkou súťaže krásy Miss Slovensko. V tejto pozícii vystriedala Magdalénu Šebestovú, Miss Slovensko 2006, ktorá súťaži „šéfovala“ tri roky. V medzinárodnej súťaži Miss World skončila Karolína Chomisteková na štrnástom mieste.

3. septembra - Až polroka odolával jackpot v prvom ťahu hry LOTO. Situácia sa však zmenila a na Slovensku pribudol nový milionár. V žrebovaní padol v prvom ťahu hry LOTO fantastický jackpot 1.976.694,67 eura. Vyhral ho tipujúci, ktorý stávku uzatvoril v Banskobystrickom kraji. Hráč sa spoľahol na vlastné čísla a stávku si predplatil.

6. septembra - V Medzibrode (okres Banská Bystrica) sa súťažilo vo varení harule. Na 13. ročníku Haruľovej show sa zúčastnilo symbolicky 13 trojčlenných družstiev. Víťazom súťaže sa stali medzibrodskí gorali, teda družstvo zložené z miestnych poslancov.

Vyliahnutie krokodílov čelnatých v zajatí je unikátna záležitosť, pretože sa jedná o prvé zaznamenané rozmnoženie krokodílov v takmer 60-ročnej histórii slovenských zoologických záhrad. Krokodíl čelnatý patrí medzi medzinárodne monitorované druhy prostredníctvom Európskej asociácie zoologických záhrad. Zo znášky šiestich vajíčok boli štyri vajíčka oplodnené a vyliahli sa z nich tri mláďatá. Rodičia krokodílov pochádzajú zo ZOO Jihlava a majú približne sedem rokov.
Foto: TASR/František Iván


9. septembra - Unikátnym prírastkom sa môže pochváliť košická Zoologická záhrada. Vyliahli sa tam tri mláďatá krokodíla čelnatého. Išlo o prvé rozmnoženie krokodílov v takmer 60-ročnej histórii slovenských zoologických záhrad.

12. septembra – Duchovia a ďalšie strašidlá si dali po roku opäť zraz v kaštieli Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Už deviaty ročník obľúbeného zemplínskeho festivalu týchto nadprirodzených bytostí prilákal početných najmä detských návštevníkov. Medzi strašidlami, ktoré po kaštieli sprevádzali návštevníkov, boli tradične rôzne čarodejnice, nymfy, duchovia, oživené mŕtvoly či čertice.

Prekážkový terénny beh Spartan race 2014
Foto: TASR/František Iván


13. septembra – V stredisku zimných a letných športov Park Snow na Donovaloch sa konali posledné preteky Spartan Race v tomto roku na Slovensku. Súťažiaci siahali až na dno svojich síl. Po pretekoch Sprint a Super, ktoré sa počas tohto leta konali v iných strediskách, na súťažiacich čakala oveľa ťažšia skúška odhodlania - náročná trať Beast - dlhá viac ako 20 kilometrov. Pretekárov na nej čakalo minimálne 26 náročných prekážok. Priemerný čas absolvovania trate bol odhadovaný na 4,5 hodiny.

19. septembra – Najvyššie položené kníhkupectvo v strednej Európe je vo Vysokých Tatrách. V priestoroch galérie Encián na Skalnatom plese ho za prítomnosti spisovateľa Jozefa Banáša a lyžiara Adama Žampu slávnostne otvorili. Autorom myšlienky jeho vzniku bol Patrik Kolesár z Tatranského okrášľovacieho spolku.

Varenie sliviek na lekvár
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


20. septembra - Slivky dominovali na akcii v mlyne v obci Veľké Teriakovce v okrese Rimavská Sobota. V areáli bývalého vodného mlyna pripravovali slivky na sladko i na slano. Ochutnávali sa aj v tekutej forme ako produkt regionálnych páleníc.

29. septembra - Slovenská pošta, a. s, získala po prvý raz v histórii Cenu za najkrajšiu poštovú známku sveta s kresťanskou tematikou v súťaži Il Premio Internazionale d’arte filatelica San Gabriele.


OKTÓBER



Hrnčiarska ulica počas festivalu Biela noc v Košiciach 4. októbra 2014.
Foto: TASR/Milan Kapusta


4. októbra – Košická Ulička remesiel (Hrnčiarska ulica) sa už štvrtýkrát zaplnila sviečkami, svietnikmi a lampášmi. Návštevníci podujatia Rozžiarená ulička ich mohli zapáliť a poukladať do lampášov vyrobených šikovnými rukami detí z košických základných škôl.

5. októbra – Viac ako 550 šlabikárov a čítaniek zo 140 štátov, ktoré má v súkromnej zbierke Štefan Peteja z Bardejova, mohli obdivovať návštevníci na výstave v Kysuckom múzeu v Čadci. Prvý šlabikár získal Štefan Peteja v roku 1988 od svojej známej z USA. Postupom času oslovil mnoho ľudí pôsobiacich v zahraničí, medzi nimi aj našich veľvyslancov. Tak sa začala jeho zbierka rozrastať o rôzne šlabikáre zo všetkých kútov sveta.

Na ilustračnej snímke orol krikľavý
Foto: TASR/Pavol Bendík


7. októbra – Orlica Anička zvládla 500-kilometrový prelet ponad vojnové zóny Blízkeho východu. Riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko informoval, že najprv obletela najvýchodnejší záliv Stredozemného mora na juhu Turecka. "Tam, nad Osmanskou provinciou, kde prečkala noc, je križovatka sťahovavých vtákov, teda aj orlov krikľavých," objasnil Majko.

7. októbra - Minister školstva Peter Pellegrini v tento deň po devätnástich rokoch opäť úspešne zmaturoval. Testom dospelosti prešiel počas veľtrhu Akadémia & Vapac v bratislavskom Národnom tenisovom centre, kde ho vyskúšali členovia tímu Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). "Pamätám sa, aký som mal zvláštny pocit, keď som si pred rokmi sadol k zelenému stolu. Dnešný elektronický test mi moderným spôsobom ukázal, ako sa cítia dnešní maturanti," povedal šéf rezortu školstva.

13. októbra – Týždeň chutí na Slovensku priniesla viacero aktivít zameraných na deti v školách. Jednou z nich bola aj celoslovenská tvorivá súťaž, v ktorej si žiaci mohli zahrať s francúzskymi slovíčkami a rozšíriť si slovnú zásobu o výrazy, týkajúce sa jedla, varenia a gastronómie. Špeciálna akcia sa uskutočnila počas týždňa na Francúzskej škole v Bratislave. Týždeň chutí organizoval spolu s partnermi Francúzsky inštitút na Slovensku.

24. októbra – Hlavné mesto Slovenska hostilo najslávnejšie vína z oblasti Bordeaux. Milovníci vína a profesionálni vinári mohli počas Grand Bordeaux 2014 Bratislava degustovať vína producentov z kategórie TOP 100. Odprezentovali najmä červené vína Bordeaux z 22 zámkov, ktoré sú legendami tohto regiónu, ako napríklad Chateau Pichon Comtesse, Chateau Palmer, Chateau Leoville las Casses alebo Chateau La Conseillante.

25. októbra - V košickej zoologickej záhrade odštartoval tradičný Týždeň duchov. Piaty ročník akcie bol opätovne výzvou pre žiakov základných škôl, aby v areáli ZOO predviedli svoj kumšt a šikovnosť pri zhotovovaní tekvicových strašidiel. Tekvicové zubaté hlavy, vrátane dužiny, sa neskôr stali pochúťkou pre kopytníky, ale aj iné zvieratá.

25. októbra - Symbolicky, štyri roky pred vyvrcholením osláv 100. výročia vzniku samostatnej Československej republiky, sa vo Veľkých Bieliciach, časti Partizánskeho, uskutočnil prvý futbalový zápas v rámci projektu Československý lev. Na projekte, ktorého cieľom bolo spájať Slovenskú a Českú republiku nielen prostredníctvom športu, sa zúčastnilo takmer šesť desiatok známych hercov a športovcov z oboch krajín.

Bojnický svetlonos na zámku
Foto: TASR/Alexandra Moštková


30. októbra - Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice pripravilo podujatie pod názvom Bojnický svetlonos na zámku. Návštevníci mali možnosť vidieť zámok vo večernej nádhere, s tajomnými tieňmi blikotavých tekvíc a živých svetlonosov, ktorých poznali už naši predkovia ako ochranu pred duchmi.


NOVEMBER



pohľad na príjazd do Popradu z východnej strany od Spišského Štiavnika.
Foto: TASR/Pavol Bendík


4. novembra – Diaľničný úsek D1 pod Tatrami je jedna z najkrajších ciest Slovenska. Rozhodla o tom verejnosť aj odborná porota, ktorá počas leta hľadala najkrajšie cesty Slovenska. Z takmer 700 tipov vzišla TOP desiatka, medzi ktorú sa dostala aj diaľnica D1 pod Tatrami s nádherným výhľadom na tatranské štíty.

5. novembra - Tím ambicióznych vývojárov z Popradu sa rozhodol dobyť televízny svet s aplikáciou spájajúcou televízie s ich divákmi. Start-up v podobe bezplatnej aplikácie CHATR.tv chcel priniesť nový rozmer televíznej zábavy. Divákom jednotlivých televíznych kanálov ponúkol možnosť zapojiť sa do vysielania a vyjadriť svoj názor či emócie.

Súťažiaci kopú hroby počas medzinárodnej súťaže vo výkope hrobov na 2. ročníku medzinárodnej kontraktačno-predajnej výstavy pohrebných a kremačných služieb SLOVAK FUNERAL, 6. novembra 2014 v areáli Expo Center v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


6. novembra – Dvojčlenné družstvo z bratislavskej Pohrebnej služby Marianum sa stalo víťazom prvého ročníka súťaže štátov V4 v kopaní a úprave hrobov na trenčianskom výstavisku Expo Center. Aj druhá priečka zostala zásluhou Pohrebnej služby Dvonč z Partizánskeho na Slovensku. Tretí skončili Česi zo Sokolova a na štvrtej priečke maďarskí hrobári, ktorí si odniesli špeciálnu cenu za estetickú úpravu hrobu.

7. novembra – Už po štvrtý raz ožili priestory trebišovského kaštieľa, sídla Múzea a kultúrneho centra južného Zemplína, tajomnými záhadami a strašidlami. Podľa riaditeľky inštitúcie Beáty Kereštanovej, počas podujatia nazvaného Slávnosti svetiel, mali návštevníci jedinečnú možnosť si prezrieť tie zákutia kaštieľa, ktoré bežne počas roka nevidia.

Výrobu tradičného kórejského jedla kimchi si 14. novembra 2014 prvýkrát na pôde závodu Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom vyskúšalo na Kimjang festivale zhruba 50 slovenských zamestnancov pod dohľadom manželiek manažérov kórejskej automobilky.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


14. novembra – Výrobu tradičného kórejského jedla kimchi si prvýkrát na pôde závodu Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom vyskúšalo na Kimjang festivale zhruba 50 slovenských zamestnancov pod dohľadom manželiek manažérov kórejskej automobilky. Na zručnosť slovenských zamestnancov pri výrobe kimchi sa prišiel pozrieť aj prezident Kia Motors Slovakia Eek-Hee Lee.

17. novembra - Obložené chlebíčky, ruské vajcia či kofoly v štýle retro vítali na Radnici v B. Bystrici návštevníkov výstav o tom, ako sa žilo na Slovensku pred novembrom 1989. Asi 200 ľudí, ktorí si prišli zaspomínať na časy nedávno minulé, čakali stovky predmetov, ktoré sprevádzali každodenný život vtedajšej generácie.

20. novembra – Vyjadriť, vyskúšať a inšpirovať. Aj tak by sa dal v stručnosti opísať program štvrtého ročníka kariérneho podujatia Night of Chances (NOC) Business 2014, ktorý sa konal na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Študenti sa na ňom stretli s lídrami veľkých firiem. Novinkou aktuálneho ročníka pre odvážnych účastníkov bola možnosť viesť desaťminútový súkromný rozhovor so šéfmi týchto firiem a zaujať ich. Firmy, ktorých šéfovia na akcii osobne vystúpili, boli vybrané v októbrovom prieskume Nexteria o najžiadanejšieho zamestnávateľa. Boli medzi nimi spoločnosti Google, Eset či Tatra banka.

26. novembra – Šesť študentov 4. ročníka Arcibiskupského gymnázia Pavla Jantauscha v Trnave, ktorí štúdium absolvovali počas odpykávania trestu vo väznici v Hrnčiarovciach n/Parnou, dostalo na stužkovej slávnosti zelené maturitné stužky. Slávnosť sa uskutočnila priamo v Ústave na výkon trestu odňatia slobody za účasti rodinných príslušníkov, pedagógov, predstaviteľov cirkvi a štátnej správy.


DECEMBER



1. decembra - Kremnická mincovňa začala s predajom súboru strieborných replík mincí „Kremnické groše 1329 – 1705“, ktoré boli v kremnickej mincovni razené za čias volených uhorských panovníkov. Repliky strieborných kremnických grošov v aktuálnej sérii obsahujú šesť druhov mincí, z ktorých každá má iný motív. Autormi sadrových modelov sú Štefan Novotný, Branislav Ronai a Roman Lugár z ateliéru Mincovne Kremnica. Súbor mincí vychádza v striebornej verzii v limitovanom počte kusov 300 (2,5 g, priemer 25 mm).

Ilustračné foto
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


2. decembra - Najpopulárnejším chlapčenským menom v roku 2014 bol Adam a medzi dievčatami Ema. Adam tak po štyroch rokoch kraľovania zosadil Jakuba, ktorý bol tentokrát na druhom mieste. Rebríček zostavil magazín Najmama.sk, ktorý pre tento účel oslovil slovenské matriky. Stálicou medzi menami je Samuel, ktorý obhájil tretie miesto.