Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Za 48 hodín prejde kurzom prežitia v Lešti 22 mladých ľudí

Minister obrany SR Peter Gajdoš si podáva ruku s účastníkom 48-hodinového kurzu prežitia v Lešti, 15.júla 2016. Foto: TASR/MO SR

V rámci dvojdňového programu účastníci absolvujú topografickú, zdravotnícku a telesnú prípravu.

Lešť 16. júla (TASR) - Celkom 22 víťazov kampaní k dobrovoľnej vojenskej službe a študentov stredných škôl, spolupracujúcich s regrutačnými skupinami, z čoho je osem žien a dievčat, bude v nasledujúcich 48 hodinách čeliť nástrahám kurzu prežitia - KEMP 2016 v centre výcviku na Lešti v okrese Zvolen. Jeho účastníkov navštívil dnes aj minister obrany SR Peter Gajdoš.

„Verím, že aj toto je jeden zo spôsobov, ako zaujať mladých ľudí. Majú možnosť čiastočne si vyskúšať, čo obnáša vojenská príprava a možno ich to inšpiruje natoľko, že sa v budúcnosti stanú či už dobrovoľnými, alebo profesionálnymi vojakmi. A čo je dôležité, vyskúšajú si tímovú prácu, ktorá je pre pôsobenie v ozbrojených silách a najmä v bojovej činnosti nevyhnutná,“ povedal pri tejto príležitosti šéf rezortu obrany.

V rámci dvojdňového programu účastníci absolvujú topografickú, zdravotnícku a telesnú prípravu. Čaká ich tiež budovanie jednoduchých ochranných stavieb, vyskúšajú si používanie individuálnych protichemických ochranných prostriedkov, pohyb po bojisku pod paľbou, orientáciu v teréne a plánovanie presunu a tiež zloženie výstroja a výzbroje.

Minister obrany včera s účastníkmi kurzu aj neformálne diskutoval. Hovoril s nimi o projekte dobrovoľnej vojenskej prípravy a tiež potrebe tvorby aktívnych záloh. Podobné kempy majú v rezorte tradíciu, v minulosti sa uskutočnilo v širšom rozsahu 7. ročníkov, a to výlučne pre študentov stredných škôl. Súčasné vedenie by chcelo v podobných projektoch pokračovať, pretože aj toto je jeden zo spôsobov, ako zvýšiť branné povedomie u mladých ľudí.