Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Starosta R.KUSÝ reprezentoval bratislavské Nové Mesto v Azerbajdžane

R.KUSÝ v TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Najmladší bratislavský starosta dostal po svojom druhom zvolení od českej vlády pozvánku na seminár štátov Východného partnerstva v Baku. Pre TABLET.TV ho porovnáva s podobnými akciami u nás.

Bratislava 15. júna (Teraz.sk) – Kým ešte desať rokov dozadu chodili o skúsenostiach s riadením samosprávy na Slovensko rozprávať politici zo západnej Európy, dnes už aj my odovzdávame svoje know – how ďalej. „Vtedy bola veľká spolupráca predovšetkým z Rakúskom, ale boli tu aj holandskí partneri, bolo zaujímavé počúvať Francúzov a pre mňa osobne aj Britov, pretože tam som potom aj nejaký čas pôsobil,“ povedal pre TABLET.TV najmladší bratislavský starosta Rudolf Kusý z mestskej časti Nové Mesto.

Aktuálne sa na pozvanie českej vlády zúčastnil ako jediný slovenský zástupca na medzinárodnom seminári v azerbajdžanskom Baku. Seminára sa zúčastnilo 25 expertov z krajín Východného Partnerstva - Ukrajiny, Bieloruska, Moldavska, Azerbajdžanu a Gruzínska, ktorí pracujú v oblasti miestnej správy.

„Ľudia v zásade chcú tie isté veci, majú tie isté potreby. Cieľom konferencie bolo preniesť naše informácie a skúsenosti. Hovoriť o problémoch, hovoriť, naopak, čo sa podarilo. V tejto chvíli práve prebieha v týchto krajinách transformácia, ktorú sme si my už prešli,“ povedal Kusý.



„Transparentnosť a participatívny rozpočet, zapájanie ľudí, intenzívna komunikácia, práve toto boli témy, o ktorých som tam hovoril ja v rámci svojho bloku,“ dodal Kusý.

Tieto princípy sa snaží uplatňovať aj v práci vo svojej mestskej časti. V rebríčku Transparency International Slovensko je podľa neho Nové mesto medzi prvými dvanástimi a má ambíciu dostať sa medzi desať najtransparentnejších samospráv.

„Pre mňa je dôležité, aby ľudia si naozaj mohli nájsť sami to, čo potrebujú. Teraz napríklad chceme dať na internet kompletný zoznam našich pozemkov,“ poznamenal Kusý.

Dodal, že jeho cieľom je čo najviac komunikovať s občanmi o agende mestskej časti, vrátane nových projektov. „Snažíme sa komunikovať, snažíme sa hovoriť, vysvetľovať, snažíme sa informovať ľudí, že sa plánuje stavať a ešte podľa možnosti pred nejakým konaním,“ tvrdí.

Občania majú podľa neho možnosť vyjadrovať sa k novým projektom, ale menšie projekty môžu v rámci participatívneho rozpočtu realizovať aj sami. „Cez občianske združenia alebo nejakým iným spôsobom si podajú projekt, rozhodne sa, ktoré projekty budú podporené a robia si ich. To sú naozaj drobnosti, ktoré si vedia ľudia urobiť sami,“ upozornil Kusý.

Mestská časť podľa neho realizuje aj veľké a dlhodobé projekty, ako je napríklad rekonštrukcia škôl a škôlok. „Práve v tomto roku realizujeme projekty za tri a pol milióna eur, o ktorých šesť sedem rokov hovoríme,“ vyhlásil Kusý s tým, že výsledky budú vidieť už v septembri tohto roku.