Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Kvalita a počet transplantácií na Slovensku by sa mali zvýšiť

Transplantácia obličky Foto: TASR/AP

Akčný plán si bude v tomto roku vyžadovať 560.000 eur a v budúcom roku sumu 460.000 eur.

Bratislava 2. februára (TASR) – Kvalita a počet transplantácií orgánov, tkanív a buniek na Slovensku by sa mali zvýšiť. Vyplýva to z Akčného plánu Národného transplantačného programu z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý v utorok odobrila vláda SR.

"Strategickým cieľom je zvýšenie počtu odberov orgánov a následných transplantácií, skvalitnenie zdravotnej starostlivosti súvisiacej s odberovým a transplantačným programom na základe zintenzívnenia fungujúcich a zavedenia inovatívnych procesov a výkonov. Predostreté aktivity sú plne v súlade s Programovým vyhlásením vlády SR," uvádza sa v predloženom materiáli.

Akčný plán sa opiera o šesť základných pilierov. Jedným z nich je udržateľné zvyšovanie počtu orgánových transplantácií minimálne o desať percent počas tohto a nasledujúceho roka. Rezort zdravotníctva tiež novelizuje či pripraví nové legislatívne podmienky odberového a transplantačného programu.

Zameria sa aj na zber údajov, a to prostredníctvom Národného transplantačného registra. Jeho cieľom je získanie funkčných transplantačných registrov, ktoré umožnia napríklad program párových výmen obličiek na medzinárodnej úrovni. Opiera sa aj o kontrolnú a dozornú činnosť, vzdelávacie aktivity a materiálno-technické zabezpečenie.

Akčný plán si bude v tomto roku vyžadovať 560.000 eur a v budúcom roku sumu 460.000 eur.