Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kvalita ovzdušia v SR sa zlepšuje, výzvou je aj čistejšia doprava

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Hoci skládkovanie odpadu kleslo o 5 percent na 61 percent, celková produkcia odpadov podľa správy medziročne narástla až o necelých 34 percent.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Kvalita ovzdušia na Slovensku sa zlepšuje, nedarí sa však stabilizovať emisie z dopravy. V dôsledku zhoršenia kvality životného prostredia tiež dochádza k zvýšenej chorobnosti. Uvádza sa to v Správe o stave životného prostredia SR za rok 2017. TASR o správe informovalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Správa konštatuje, že kvalita ovzdušia sa dlhodobo zlepšuje a emisie základných znečisťujúcich látok klesajú. Napriek tomu sa stále nedarí plniť limitné hodnoty niektorých znečisťujúcich látok určených na ochranu zdravia ľudí.

Slovensko navyše podľa správy čoraz viac pociťuje negatívne dôsledky zmeny klímy. Uvádza sa v nej, že v roku 2017 došlo k výraznej premenlivosti počasia, nadpriemernej ročnej teploty či extrémnych lokálnych zrážok. Kapitola 'téma roka' zároveň upozorňuje na zdravotné riziká s tým spojené, ako napríklad zmeny v rozšírení kliešťa či predlžovanie peľovej sezóny.

Správa ďalej dodáva, že emisie skleníkových plynov dlhodobo klesajú, napríklad vďaka systému obchodovania s emisnými kvótami. "Nedarí sa však stabilizovať emisie z cestnej dopravy či zo spaľovania fosílnych palív v domácnostiach," dodalo ministerstvo.

Hoci skládkovanie odpadu kleslo o 5 percent na 61 percent, celková produkcia odpadov podľa správy medziročne narástla až o necelých 34 percent. Ministerstvo tiež dodáva, že podľa správy je dlhodobo na vysokej úrovni kvalita pitnej vody. "V minulom roku 99,74 percenta analýz pitnej vody vyhovovalo hygienickým limitom," uzatvára ministerstvo.

Už tretíkrát je súčasťou Správy o stave životného prostredia aj kapitola 'téma roka', ktorá hlbšie rozoberá aktuálnu tému. MŽP informuje, že táto kapitola vznikla v úzkej spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR.