Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Kvôli migrantom vznikli spoločné policajné hliadky SR a Maďarska

Na snímke cvičenie zásahu hraničnej polície Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ponuku slovenskej strany Maďarsko uvítalo, skonštatovala hovorkyňa policajného prezídia.

Bratislava 26. augusta (TASR) – Slovenská republika ponúkla Maďarsku pomoc v súvislosti s prílevom nelegálnych migrantov vo forme spoločnej hliadkovej činnosti príslušníkov policajného zboru (PZ) oboch štátov. TASR informovala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ.

V dôsledku pretrvávajúcej migračnej krízy sú viaceré členské štáty konfrontované s nárastom počtu nelegálnych migrantov prichádzajúcich do Európy cez Stredozemné more. „Maďarsko ako členský štát Európskej únie a južný sused Slovenskej republiky je extrémne zaťažené zmienenými migračnými pohybmi aj napriek tomu, že je tranzitnou krajinou a nelegálni migranti deklarujú záujem pokračovať v ceste ďalej, predovšetkým do Nemecka,“ povedala Baloghová.

Slovensko tak ponúklo Maďarsku pomoc. Primárne je zameraná na potláčanie nelegálnej migrácie v železničných dopravných prostriedkoch premávajúcich medzi Maďarskom a Slovenskom, pokračujúc ďalej cez územie Českej republiky do Nemecka.

„Ponuku slovenskej strany Maďarsko uvítalo, čo viedlo k podpisu Dohody medzi Prezídiom Policajného zboru Slovenskej republiky a Celoštátnym hlavným veliteľstvom Polície Maďarska o cezhraničnej spolupráci,“ skonštatovala Baloghová.

Dohodu podpísali policajný prezident Slovenskej republiky Tibor Gašpar a generálny riaditeľ Celoštátneho hlavného veliteľstva Polície Maďarska Károly Papp.

„Prvý praktický výkon spoločnej hliadky slovenských a maďarských policajtov sa uskutočnil 13. augusta 2015 v medzinárodnom rýchliku. Odvtedy boli vykonané ďalšie tri spoločné hliadky, pričom došlo k zadržaniu celkom 71 cudzincov. Zadržaní cudzinci boli následne odovzdaní príslušným maďarským policajným orgánom,“ uviedla Baloghová.

V súvislosti s výzvami agentúry Frontex na posilnenie vonkajších hraníc Európskej únie Slovenská republika ponúkla pomoc a do Maďarska a Grécka vyslala techniku a policajtov. Na posilnenie vonkajších hraníc sú priebežne vysielaní policajti Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ aj do Španielska, Chorvátska a Bulharska.