Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kvôli nedávnym teroristickým útokom treba byť v zahraničí ostražitý

Ilustračná snímka z relácie Foto: tablet.tv

Najmä v letnom období sú zväčša medzi mladými ľuďmi obľúbené predĺžené víkendy, na ktoré cestujú na vlastnú päsť.

Bratislava 3. júla (TABLET.TV) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR odporúča Slovákom, aby v súvislosti s nedávnymi teroristickými útokmi v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska, ale aj v ďalších európskych metropolách, zachovávali zvýšenú opatrnosť a ostražitosť.

Najmä v letnom období sú zväčša medzi mladými ľuďmi obľúbené predĺžené víkendy, na ktoré cestujú na vlastnú päsť. Aj na takýchto krátkodobých pobytoch v cudzine je potrebné byť opatrný, a to najmä tam, kde len nedávno útočili teroristi, zhodujú sa bezpečnostní analytici.

Jaroslav Naď zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku tvrdí, že ľudia by mali byť nanajvýš pozorní. „Mali by sme sa okolo seba pozerať, informovať políciu alebo bezpečnostné zložky o prípadnom podozrivom správaní, ale nemali by sme nejakým zásadným správaním zmeniť náš životný štýl,“ dodal.

Či už za prácou, alebo za oddychom, tisícky Slovákov smerujú napríklad do Veľkej Británie. Podľa odhadov ministerstva zahraničných vecí tam žije približne 80 až 100 tisíc Slovákov.

Vyhýbať by ste sa mali najmä masovým zhromaždeniam, či už vonku alebo vo vnútri. Doba sa zmenila, myslia si odborníci na bezpečnosť, podľa ktorých dnes bombu nahlasujú útočníci aj na miestach, kde nikdy predtým nie.

Ministerstvo zahraničných vecí preto aj v tejto súvislosti opäť pripomína a zároveň odporúča pred cestou do zahraničia využiť dobrovoľnú registráciu na webstránke ministerstva. „Cestujúci uvedú, kam cestujú, a to tak, aby sme ich my mohli kontaktovať v prípade, že by sa niečo v danej krajine stalo. Tým pádom má ten človek aspoň nejakú istotu, že ak sa niečo stane, tak sme schopní sa s ním skontaktovať,“ uviedol pre TABLET.TV Peter Susko, hovorca ministerstva.