Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

KVOP: Dobrovodský neohlásene kontroloval väzbu aj väzňov v Bratislave

Na archívnej snímke ostnaté drôty a plot v Ústave na výkon trestu a odňatia slobody. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Mladiství avizovali nespokojnosť s vysokými cenami tovarov, ktoré sú dostupné v bufete a niekoľkonásobne presahujú bežné ceny na trhu mimo zariadenia ZVJS.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský spolu s generálnym riaditeľom sekcie ochrany základných práv a slobôd z Kancelárie verejného ochrancu práv (KVOP) Tomášom Čitbajom neohlásene navštívili v priebehu týždňa Ústav na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave s cieľom zmonitorovania podmienok výkonu väzby a trestu odňatia slobody. TASR o tom informovali z KVOP.

Okrem obhliadky priestorov, v ktorých sa obvinení nachádzajú, viedli aj osobný rozhovor s náhodne vybranými obvinenými bez prítomnosti príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). "V ústave sa nachádzali traja obvinení mladiství, ktorí čakajú na ďalšie procesné úkony. V ich prípade sa okrem iného zaujímali, ako orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately plní svoje úlohy v trestnom konaní," priblížila kancelária.

Mladiství avizovali nespokojnosť s vysokými cenami tovarov, ktoré sú dostupné v bufete a niekoľkonásobne presahujú bežné ceny na trhu mimo zariadenia ZVJS. "Rovnako za neprimerané považovali tarify za telefonovanie. Zlepšenie podmienok telefonovania odsúdených by prinieslo práve prebiehajúce verejné obstarávanie na poskytovanie telefonických služieb pre ZVJS," vysvetlili z KVOP. S podobnými problémami sa podľa nich obracia na ombudsmana mnoho odsúdených a tento stav sa monitoruje.

Riaditeľa ústavu Michala Petráša sa pýtali, ako sú zabezpečené podmienky pre činnosť psychológov v podmienkach ústavu, s osobitným dôrazom na prevenciu samovražedných a sebapoškodzujúcich sklonov obvinených. "Predstavil im opatrenia na včasné zachytenie týchto rizík," priblížila kancelária.

Verejný ochranca práv sa chce najbližšie venovať prepusteniu osôb z výkonu väzby, ktorá podľa KVOP prináša so sebou mnohé výzvy aj pre sociálnych pracovníkov, najmä ak obvinený nemá sociálne či rodinné zázemie. "Zaujímať sa bude aj o aplikáciu národného projektu Šanca na návrat, ktorého hlavným cieľom je u osôb vo výkone trestu odňatia slobody znížiť riziká sociálneho vylúčenia a zvýšiť kompetencie pri uplatnení sa na trhu práce," spresnila KVOP.

V neohlásených návštevách plánuje Dobrovodský pokračovať. Pozornosť chce upriamiť na všetky miesta, kde sú osoby obmedzené na slobode, napríklad cely policajného zaistenia, psychiatrické a detenčné zariadenia. "Vrátene realizácie zmien, ktoré garantuje obvineným od 1. januára 2023 novela zákona o výkone väzby," poukázala kancelária.