Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kýbel prečítal stanovisko k obžalobe, všetko poprel, chce konfrontáciu

Na archívnej snímke uprostred obžalovaný Róbert L. (známy ako Kýbel) na pojednávaní. Foto: TASR/Branislav Račko

Niekoľko rokov patril medzi najhľadanejších Slovákov, kým ho vlani koncom októbra nezadržala nemecká polícia.

Banská Bystrica 14. marca (TASR) – Megaproces s bossom gangu sýkorovci Róbertom L., známym pod prezývkou Kýbel, a jeho komplicmi pokračoval dnes za prísnych bezpečnostných opatrení v banskobystrickom Ústave na výkon väzby. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) ho v januári odročil, keďže Róbert L. žiadal čas na naštudovanie spisu a potreboval okuliare, ktoré v tom čase nemal zhotovené. Dnes iba prečítal stanovisko k obžalobe, ktoré si pripravil na sedem strán. Spáchanie všetkých skutkov, z ktorých je obžalovaný, poprel. Na otázky špeciálneho prokurátora i ostatných obhajcov odmietol odpovedať.

Kýbel patril niekoľko rokov medzi najhľadanejších Slovákov, kým ho vlani koncom októbra nezadržala nemecká polícia. Od januára vlaňajšieho roka až do jeho zadržania ŠTS konal voči nemu ako ujdenému. Po prvý raz sa postavil pred senát v januári tohto roka. Hrozí mu doživotie.

Róbert L. sa stal hlavou bratislavskej zločineckej skupiny sýkorovci po smrti zakladateľa Miroslava Sýkoru. Kýbla i ďalších členov gangu obžaloba viní zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a tiež zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

V dnešnom stanovisku uviedol, že ho usvedčujú ľudia, ktorí výpoveďou proti nemu získali výhody - dohody o vine a treste, a teda nižšie tresty. Diničovcov vraj nemal dôvod dať odstrániť, keďže ich nevnímal ako nejakú konkurenčnú skupinu, a ani Hlavačku. Pôvodne obžalovaného Mareka T. (počas procesu u neho zastavili trestné stíhanie, pozn. TASR), ktorý si mal u Kýbla objednať likvidáciu Deáka, síce pozná, ale nič pre neho nezariaďoval. Žiadne peniaze od neho neprebral a ani nikomu nevyplácal. Takisto poprel, že by mal v čase úteku nejaké kontakty na Slovenskú informačnú službu alebo Národnú kriminálnu agentúru, nikdy si ich nekupoval.

K jeho výpovedi sa ďalší obžalovaný v tomto procese Ivan C., ktorého volajú Vinco-Vincko, nevyjadril. Obžalovaný Alojz K., prezývaný Lojzo Čistič, ju označil za "silnú a dôveryhodnú". Podľa neho je to taký istý dôkaz ako výpovede tzv. kajúcnikov, ktorí spolupracujú s prokuratúrou.

Kýbel požiadal senát o konfrontáciu s odsúdenými, resp. obžalovanými, ktorí ho usvedčujú. Potom vraj odpovie na otázky prokurátora i ostatných obhajcov. Prokurátor bol proti, podľa neho nie sú na to splnené podmienky. Senát ŠTS o tom rozhodne v piatok. Zároveň nevylúčil, že môže dôjsť aj k záverečnému finále.

Na súde sa čítal aj posudok znalcov z odboru psychiatrie, podľa ktorých Róbert L. netrpí žiadnou duševnou poruchou. Na psychologickom vyšetrení sa však opakovane odmietol zúčastniť a nevyšiel vraj ani z cely. Podľa neho sú znalci voči nemu zaujatí a nedôveruje im.

V megaprocese sú medzi obžalovanými aj Jozef R., prezývaný Potkan, ktorý už pred rokom požiadal, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti. Z účasti na šiestich vraždách a členstva v zločineckej skupine sa okrem Kýbla, Potkana, Lojza Čističa a Vincka zodpovedajú i Martin B., známy ako Rus, a Martin K., prezývaný Rybička.

Rybička a Rus už vlani svoju vinu pred senátom ŠTS priznali. Zhodne potvrdili, že Róbert L. bol najvyššie postaveným v gangu. Volali ho Kýbel, ale pred ním sa mu tak nesmelo hovoriť. Podľa ich predošlých výpovedí gang mal hlavné príjmy z výpalníctva a vrážd. Všetky peniaze mu odovzdávali. O všetkom rozhodoval iba Kýbel, zločineckú skupinu vraj riadil tvrdou rukou a panoval v nej strach. Čo povedal, to ostatní urobili, odporovať sa mu nesmelo.