Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

BLAHA: Rusko je náš priateľ, ale upozorňujeme na chyby, ktoré sa dejú

Predseda Výboru pre európske záležitosti NR SR Ľuboš Blaha 28. apríla 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha na stretnutí so svojimi kolegami z krajín Vyšehradskej štvorky tlmočil obavy z toho, ako na Ukrajine rastie pravicový extrémizmus a fašizmus.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Slovensko v žiadnom prípade nevníma Rusko ako svojho rivala či nepriateľa, upozorňuje však na chyby, ktoré sa dejú. Takúto pozíciu prezentoval predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha na stretnutí so svojimi kolegami z krajín Vyšehradskej štvorky.

Blaha hostí v Bratislave predsedov parlamentných výborov krajín V4. Ide o ďalšie zo série pravidelných stretnutí. Partneri okrem iných tém diskutovali o aktuálnej situácii na Ukrajine. Zhodli sa na tom, že podporujú a vítajú dohodu zo Ženevy a v tomto smere vyzývajú strany zúčastnené v konflikte, aby sa zdržali násilia, zastrašovania alebo provokácií.

Šéf slovenského eurovýboru na tlačovej konferencii vysvetlil, že k zhode na tom, že treba deeskalovať konflikt, sa dopracovali aj napriek o čosi „asertívnejšiemu“ postoju poľskej a českej strany oproti postoju strany slovenskej. „Pozícia, ktorú som sa snažil vysvetliť, je, že Rusko v žiadnom prípade Slovensko nevníma ako svojho rivala, nepriateľa. Rusko je pre nás priateľ, spojenec a strategický partner,“ vysvetlil novinárom Blaha.

Zároveň však podľa neho platí, že upozorňujeme na chyby, ktoré sa dejú. „Máme isté presvedčenie o princípoch, ktoré sme ukázali, či už v prípade Kosova, keďže sme neuznali tento štát, nemôžeme uznať ani Krym, nemôžeme uznať porušenie medzinárodného práva,“ vysvetlil poslanec vládnej strany Smer-SD.

Blaha na stretnutí zároveň tlmočil obavy, ako na Ukrajine rastie pravicový extrémizmus a fašizmus. Obáva sa, že ak sa naplní európsky scenár - Rusko sa stiahne z oblasti a Ukrajina získa pôžičku z EÚ alebo Medzinárodného menového fondu, následné úsporné opatrenia povedú k „ešte väčšej frustrácii obyvateľstva, a tým aj nárastu fašizmu, čo môže byť destabilizujúcim prvkom“.



Mali by sme odlišovať, čo je to extrémizmus,“ reagoval na tieto slová predseda eurovýboru v poľskom Senáte Edmund Wittbrodt. K situácii podľa neho treba pristupovať s rozvahou. Wittbrodt je presvedčený, že ruskojazyčné médiá ukazujú situáciu jednostranne. „Tu máme trošku iný názor. Ukazuje sa, že nie vždy možno Rusku veriť,“ pripomenul historickú skúsenosť Poľska s tragickými udalosťami v Katyni, ktoré Rusko dlhé roky popieralo.

Okrem tejto témy šéfovia parlamentných eurovýborov diskutovali aj o boji proti fašizmu, blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu, sociálnej ekonomike. Ako vedúci delegácií sa na rokovaní zúčastnili predsedovia výborov - Ondřej Benešík (Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR), Miroslav Krejča (Senát ČR), Richárd Hörcsik (Národné zhromaždenie Maďarska), Agnieszka Pomaska (poľský Sejm) a Edmund Wittbrodt (poľský Senát).



K prítomným sa prihovoril šéf slovenského parlamentu Pavol Paška, ktorý predstavil antifašistickú tradíciu na Slovensku a priblížil aktuálne problémy, ktorým pre nárast euroskepsy čelí Európska únia. Ďalšie okruhy tém uviedli podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Peter Javorčík.

Vlani sa eurovýbory V4 zišli v českých Prachaticiach a poľskom Gdansku. V roku 2012 v maďarskom Sárospataku. Výber miesta pre tohtoročnú schôdzku - hlavné mesto SR - Blaha vysvetlil tradíciou, že stretnutia sa konajú v regióne, odkiaľ pochádza aktuálny predseda eurovýboru organizujúcej krajiny.

Blaha hosťom ukázal zrekonštruovaný Bratislavský hrad a Múzeum židovskej kultúry. Tému práv menšín, ktoré na extrémizmus najviac doplácajú, hosťom priblížilo vystúpenie cimbalovej hudby, ktorá hrala aj maďarské, židovské a rómske melódie. Rodnú Petržalku poslanec hosťom dnes ukáže pri večeri z okien reštaurácie Parlamentka.