Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ľ. Čaňo: SR vyčlení na humanitárne potreby pre Sýriu 600.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Čaňa bruselská konferencia, ktorú EÚ pripravila spolu s OSN, prináša viacero dôležitých politických odkazov.

Brusel 25. apríla (TASR) - Slovensko zo svojho fondu rozvojovej pomoci vyčlení na humanitárne potreby pre Sýriu 600.000 eur. Uviedol to v stredu veľvyslanec Ľubomír Čaňo zo Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v rámci medzinárodnej konferencie s názvom Podpora budúcnosti Sýrie a okolitého regiónu v Bruseli.

Šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Mark Lowcock očakáva, že účastníci darcovskej konferencie oznámia v stredu záväzky vo výške 4,4 miliardy dolárov (3,6 miliardy eur). Podľa agentúry DPA táto suma zaostáva za očakávaniami, keďže vlani dosiahla prisľúbená suma v prepočte 5,6 miliardy eur.

Podľa Čaňa bruselská konferencia, ktorú EÚ pripravila spolu s OSN, prináša viacero dôležitých politických odkazov. Jedným z nich je pripomenúť, že medzinárodné spoločenstvo nezabudlo na krízu v Sýrii a snaží sa zvýšiť svoje úsilie pri akumulovaní zdrojov pre zmiernenie utrpenia ľudí v tejto krajine.

"V tomto zmysle Slovenská republika na konferencii oznámila nový príspevok vo výške 600.000 eur na nasledujúce tri roky. Tým celková suma za Slovensko do roku 2020 dosiahne okolo 15 miliónov eur," uviedol Čaňo.

V rovnakom čase štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Českej republiky Ivo Šrámek oznámil, že česká delegácia sa na konferencii zaviazala venovať na humanitárne účely pre Sýriu sumu 222 miliónov českých korún, čo je v prepočte takmer deväť miliónov eur.

Slovenský veľvyslanec v tejto súvislosti spresnil, že zdroje uvoľnené Slovenskom budú prioritne vyčlenené na humanitárne účely, projekty v oblasti vzdelávania a zdravotnej starostlivosti.

Čaňo uviedol, že účastníci konferencie niekoľkokrát ocenili krajiny susediace so Sýriou, že pomáhajú miliónom utečencov z tejto krajiny, pričom EÚ sa zaviazala, že jej pomoc je určená aj pre tieto štáty.

Hlavný politický odkaz bruselskej konferencie je podľa Čaňa v pokračovaní politického procesu v Ženeve, ktorý má dospieť k mierovému riešeniu sýrskej krízy.

"To je pre EÚ rozhodujúce. Nie je žiadna iná alternatíva, jedine to vedie k politickému riešeniu krízy v Sýrii," konštatoval.

spravodajca TASR Jaromír Novak