Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

L. Halama: Politika nebola ten svet, do ktorého sa mal Dubček narodiť

Laco Halama. Foto: TASR/Alica Jančoková

Titul Krátka jar, dlhá zima vzniká v produkcii RTVS a spoločnosti Filmpark production, pričom režisérom je práve Laco Halama. K divákom sa dostane v druhej polovici roku 2018.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Politika nebola celkom ten svet, do ktorého sa mal Dubček narodiť. Povedal v rozhovore pre TASR Laco Halama, režisér filmu Krátka jar, dlhá zima, venovaný politikovi a štátnikovi Alexandrovi Dubčekovi. Snímka má byť "ľudsky presvedčivým portrétom človeka, ktorý uveril v možnosť demokratizácie totalitného režimu a tak ho nevyhnutne musel stretnúť osud Ikara svojej doby". Halama priznal, že v čase jej prípravy stretal aj pamätníkov, ktorí s Dubčekom pracovali. "S uspokojením som sa dozvedel, že bol zábavný, milý, spoločenský - človek z mäsa a kosti, ktorý sa vedel zabaviť, vedel si vypiť pohár vína a ľudia ho práve preto mali radi."

Film podľa scenára Viliama Klimáčka a literárnej predlohy Ľuboša Juríka sa nevyhne ani intímnym situáciám. Hlavného hrdinu zobrazí v čase, keď bol po okupácií Československa vojskami Varšavskej zmluvy internovaný v Moskve, kde prebiehali náročné rokovania. "V tom čase sa nachádzal v pomerne zložitom psychickom aj fyzickom rozpoložení," prízvukuje režisér snímky, v ktorej nebude chýbať ostrá debata medzi sovietskou a československou delegáciou na čele s Brežnevom a Dubčekom. Predstaviteľ ikony Pražskej jari, v Česku pôsobiaci slovenský herec Adrian Jastraban tak musel oprášiť aj svoju ruštinu, pretože vo veľkej časti filmu hovorí po rusky.

V dokudráme o politikovi, ktorý začal presadzovať socializmus s ľudskom tvárou, bude rozprávačom samotný Alexander Dubček. Má predstavovať fiktívnu líniu subjektívneho spomínania na udalosti z roku 1968. Paralelná fiktívna línia je na časovej osi roku 1978, jeden deň, počas ktorého sa hrdinovi filmu vynárajú retrospektívy spred desiatich rokov. Zobrazovať má Dubčekov život v spoločenskej izolácii, atmosféru špehovania a poníženia. "Celý príbeh je poňatý ako jedna veľká retrospektíva, ktorá sa začína a končí v deň osudovej cesty Alexandra Dubčeka do Prahy 1. septembra 1992, počas ktorej si akoby spomínal na prelomové udalosti svojho života - najväčšie úspechy a popularitu, ale súčasne aj to najväčšie poníženie, ktoré nasledovalo v čase normalizácie," vysvetlil režisér filmu, v ktorom hrané scény doplnia archívne materiály. "Našou ambíciou je, aby sme prelínaním troch línii docielili nielen originálnosť, ale najmä dramatický oblúk, ktorý bude presvedčivý a najmä vo 'fiction' sekvenciách divácky príťažlivý," uzavrel Halama.

Titul Krátka jar, dlhá zima vzniká v produkcii RTVS a spoločnosti Filmpark production. K divákom sa dostane v druhej polovici roku 2018.