Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ľ. JAHNÁTEK: Obchodníci zatiaľ zodpovedne pristupujú k zníženiu DPH

Na snímke chlieb s novými cenovkami po znížení DPH na vybrané potraviny v predajni potravín. Senec, 3. januára 2016 Foto: TASR - Michal Svítok

Zníženie DPH z 20 na 10 % od 1. januára tohto roka sa týka celkom 11 sortimentných kategórií a 180 druhov tovarov. Ide o potraviny ako chlieb, mlieko, maslo, čerstvé mäso a ryby.

Bratislava 3. januára (TASR) - Monitoring vývoja cien v obchodných reťazcoch tesne pred znížením dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny neukázal žiadne problémy. "Zatiaľ nemáme žiadnu informáciu, že by v novembri alebo decembri došlo k navýšeniu cien. Myslím si, že obchodníci veľmi zodpovedne pristúpili k zníženiu DPH a nedošlo k zneužitiu a neodôvodnému zvýšeniu cien," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD).




Zníženie DPH z 20 na 10 % od 1. januára tohto roka sa týka celkom 11 sortimentných kategórií a 180 druhov tovarov. Ide o potraviny ako chlieb, mlieko, maslo, čerstvé mäso a ryby. Kontrolu vývoja ich cien robia vždy v polovici mesiaca monitorovacie skupiny zložené zo zástupcov poľnohospodárov, potravinárov a dôchodcov.

"Celkovo monitorujeme 10 veľkých obchodných reťazcov, 183 predajní, kde opakovane kontrolujeme tie isté položky," priblížil Jahnátek. Najbližší monitoring začne 11. januára, kontrola cien bude pokračovať do júna tohto roka.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) označil tento krok za "historické rozhodnutie". Vôbec prvýkrát sa totiž znižuje DPH na potraviny. "V tomto prípade sme si povedali, že ideme len na vybraný okruh základných potravín, ktoré ľudia najčastejšie kupujú. Nešli sme ďalej, nechceme aby sa okolo toho špekulovalo," zdôraznil.

Na konci roka sa podľa neho vyhodnotí, čo toto opatrenie v praxi prinieslo a či sa ho oplatí rozšíriť. "Počkáme, čo rok zníženej DPH urobil s domácimi výrobcami, či to viedlo k zvýšenej spotrebe týchto produktov. Ak sa tieto pozitívne faktory potvrdia, bude asi stáť za to uvažovať ísť ďalej. Ale len ak to prinesie efekt," dodal Fico.

Očakáva sa, že zníženie DPH zníži aj príjmy štátu z tejto dane, a to o približne 80 miliónov eur. Schválený rozpočet na tento rok s touto sumou už počíta, pripomenul minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Aj keď znižuje príjmy štátu, prináša podľa neho toto opatrenie viaceré pozitívne efekty. "Znížená sadzba DPH znamená vážne sociálne opatrenie pre ľudí s nižšími príjmami, dôchodcov, mladé rodiny. Je to ďalej nasmerované na domácich producentov v oblasti agrosektora, ale aj obchod,” doplnil Kažimír. Nižšia DPH by mala podporiť spotrebu ľudí, tržby obchodníkov a pôsobiť tak prorastovo na slovenskú ekonomiku.
Tu bude player