Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ľ. Majtán: Ľudia sa počas Vianoc snažia dať do poriadku svoje vnútro

Ilustračné foto Foto: TASRTomáš Halász

Ľudia podľa jeho slov môžu konať dobro, môžu si preukazovať skutky lásky, priazeň a obdarovať sa počas celého roka. No počas Vianoc sú vnímavejší, viac chcú pomáhať.

Bratislava 25. decembra (TASR) – Vianoce sú pre ľudí časom stretnutia sa s rodinou, ale aj zastavením, hovorí katolícky kňaz Ľubomír Majtán, ktorý je zároveň správcom Slovenskej katolíckej misie v Ríme. Podľa jeho slov sa ľudia počas tohto obdobia snažia viac zastaviť aj po duchovnej stránke a hlbšie prežiť sviatky.

"Práve aj predvianočné spovede, aj ten celkový čas napomáha tomu, že ľudia sa snažia to svoje vnútro dať do poriadku, viac formovať," uviedol pre TASR. Ľudia podľa jeho slov môžu konať dobro, môžu si preukazovať skutky lásky, priazeň a obdarovať sa počas celého roka. No počas Vianoc sú vnímavejší, viac chcú pomáhať. "Vianočný čas je istým otvorením. Človek má vnímavejšie srdce, viac otvorené oči," dodal.

Z kresťanského pohľadu ľudia konajú dobro vďaka tomu, že to je istá forma odpovede. "Vnímame, že niekto mal ešte skôr rád nás. Niekto ešte skôr nás obdaroval. A pre nás týmto niekým je Ježiš," povedal Majtán s tým, že čaro Vianoc spočíva práve v ňom.