Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Ľ. MIKLÁNEK: Obrana domovej slobody a majetku nie je trestným činom

Ilustračné foto. Foto: KR PZ Žilina

Uviedol to v súvislosti s prípadom expolitika a herca Milana Kňažka Ľudovít Miklánek zo Združenia vlastníkov strelných zbraní - Legis Telum.

Bratislava 15. januára (TASR) - Obrana domovej slobody a majetku legálne vlastnenou strelnou zbraňou v súlade s Trestným zákonom nie je trestným činom a obranca by za ňu nemal byť trestaný. Uviedol pre TASR v súvislosti s prípadom expolitika a herca Milana Kňažka Ľudovít Miklánek zo Združenia vlastníkov strelných zbraní - Legis Telum.

"Ťažko hodnotiť tento konkrétny prípad, nakoľko je stále vo fáze vyšetrovania. Práve pre podobné prípady je formulovaný paragraf 26 Trestného zákona. Berie do úvahy, že vyhodnocovanie situácie, psychika a reakcie obrancu v súkromí jeho obydlia, kde sa cíti bezpečne, chráni rodinu, prípadne bol prebudený uprostred noci, sú odlišné a môžu byť preexponované. Preto za oprávnené použitie zbrane v súlade so zákonom môže byť považovaná aj streľba na osobu, ktorá do obydlia neoprávnene vnikne či zotrváva, i keď nejde o nutnú obranu, teda aj keď na obrancu priamo fyzicky neútočí. Obrana domovej slobody a majetku legálne vlastnenou strelnou zbraňou v súlade s Trestným zákonom nie je teda trestným činom a obranca by za ňu nemal byť trestaný," objasnil Miklánek.

Na otázku TASR, čo by odporučil držiteľom legálnych zbraní, ktorí by sa ocitli v podobnej situácii, Miklánek povedal: "Trestný zákon nerozoznáva pri nutnej obrane ani oprávnenom použití zbrane jej druh, typ, kategóriu či skupinu zbrojného preukazu, na ktorú je evidovaná. Podľa Trestného zákona je zbraňou každá vec, ktorou možno útok voči telu spraviť dôraznejší. Je teda možné sa brániť každým predmetom. V prípade strelných zbraní aj tými, ktoré sú evidované napríklad na šport či zberateľstvo. Základom vhodného použitia zbrane v krízovej situácii je jej dostupnosť vo chvíli potreby a schopnosť ju správne použiť. To si vyžaduje príhodné zorganizovanie domácnosti so zabezpečením zbrane podľa zákona a pravidelný tréning. Odporúčanie teda smeruje skôr k dôslednej príprave na podobné situácie, nakoľko každá je osobitá a univerzálne rady neexistujú".

Muž z Českej republiky - Pavel N., ktorý sa mal v stredu (11. 1.) vlámať do rodinného domu Kňažka na Havlíčkovej ulici v Bratislave, bude stíhaný väzobne. Muža obvinil policajný vyšetrovateľ zo zločinu krádeže v jednočinnom súbehu s prečinom porušovania domovej slobody.

Kňažko TASR v stredu potvrdil, že do jeho domu sa dostal zlodej. Ako prvý o tom informoval portál cas.sk s tým, že herec sa mal postaviť lupičovi so zbraňou v ruke a dokonca ho postreliť. Bývalý politik a herec bol vo štvrtok (12. 1.) v súvislosti s postrelením lupiča vypovedať na polícii.