Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

L. Praženková: Pripúšťam možnosť vstupu politikov na Ústavný súd SR

na archívnej snímke Lenka Praženková Foto: TASR - Michal Svítok

Minister spravodlivosti predložil na pripomienkovanie nové pravidlá voľby ústavných sudcov, na ktorých sa dohodla koalícia.

Bratislava 28. mája (TASR) – Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková pripúšťa, aby sa ústavnými sudcami aj naďalej mohli stať aktívni politici. Takáto možnosť vyplýva z návrhu na zmenu pravidiel výberu ústavných sudcov, ktorý v pondelok predstavil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

„Historicky sa už takáto situácia vyskytla,“ komentovala návrh Gála v pondelok na zasadnutí Súdnej rady Praženková. „Samozrejme nemôže počas výkonu funkcie ústavného sudcu aktívne pôsobiť v politike tento človek. Ale je to v praxi možné aj prípustné z ústavy aj zo zákonov, takže pripúšťam túto možnosť,“ povedala.

Gálov návrh zavádza nové ústavné a alternatívne aj zákonné predpoklady pre kandidátov na ústavných sudcov. Vstup politikov na Ústavný súd by mal byť podľa ústavných predpokladov limitovaný po novom vyšším vekom 45 rokov, právnickým vzdelaním a 15-ročnou praxou v právnickom povolaní.

Kandidát má byť tiež podľa Gálom navrhnutej novely ústavy všeobecne uznávanou osobnosťou v odbore práva. Podľa rozširujúcich zákonných predpokladov, ktoré však nemusia byť schválené, by sa ústavným sudcom mohol stať politik, ktorý má napríklad advokátsku skúšku, alebo je významnou osobnosťou v odbore práva a má najmenej 15-ročnú právnickú prax.

Takéto kritériá podľa Gála nevylučujú, že by sa ústavným sudcom mohol stať bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) alebo exministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd). „Podľa týchto pravidiel to nie je vylúčené, ale to už je na poslancoch Národnej rady SR,“ uviedol. Otázka politikov na Ústavnom súde je podľa Gála komplikovaná, záleží na konkrétnom mene. Viacerí sa podľa Gála v úlohe ústavného sudcu osvedčili.

„Poznám nejedného sudcu Ústavného súdu, ktorý predtým pôsobil v politike a bol veľmi dobrým pilierom ústavného súdnictva a jeho nálezov, čiže môže byť aj ten bývalý politik najlepším sudcom Ústavného súdu alebo opačne, najlepší sudca alebo právnik - teoretik, najhorším sudcom Ústavného súdu," dodal. Ako pozitívne príklady menoval sudcov Ladislava Orosza a Lajosa Mészárosa, ktorí boli v minulosti poslancami Národnej rady SR. Na otázku, či by bol predseda Smeru-SD Fico dobrý ústavným sudcom, Gál uviedol, že to nevie posúdiť.

Minister spravodlivosti predložil na pripomienkovanie nové pravidlá voľby ústavných sudcov, na ktorých sa dohodla koalícia. Kandidáti sa majú voliť v parlamente nadpolovičnou väčšinou, namiesto doterajších 40 rokov musia mať najmenej 45. Požiadavkou tiež je, aby boli všeobecne uznávanou osobnosťou v odbore práva a alternatívne musia mať aj niektorú z odborných právnických skúšok, pravidelne publikovať alebo prednášať a ovládať svetový jazyk. Na zmenu Ústavy SR bude minister potrebovať hlasy opozície, s ktorou chce rokovať.