Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Ľ. Solák: Vyhrážky školám vyšetrujú ako teroristický útok

Na símke prezident Policajného zboru Ľubomír Solák počas vyhlásenia k aktuálnej situácii ohľadom výhražných e-mailov, ktoré dnes dostali niektoré stredné školy 5. decembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR- Martin Baumann

V rámci opatrení polícia posilnila hliadkovú činnosť v dotknutých školách. Preveruje aj možné riziká škôl v Bratislavskom, Žilinskom a Prešovskom kraji.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Polícia v súvislosti s vyhrážkami školám prijala bezpečnostné opatrenia. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA) ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Policajný prezident Ľubomír Solák o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii.

Doposiaľ nezistený páchateľ sa na sociálnej sieti vyhrážal, že v stredu 6. decembra má v úmysle odpáliť výbušniny, ktoré majú byť umiestnené v bližšie nešpecifikovaných školách.

"Našou snahou je zamedziť možnej hrozbe, preto boli nasadení pyrotechnici, psovodi, boli prezreté priestory škôl a okolí," načrtol Solák. Školám, ktorým bol mail doručený, odporučila polícia uzavretie škôl, kým pominú možné riziká.



Všetky zložky podľa neho pracujú na zistení totožnosti autora výhražného mailu. "Vzhľadom na latentnosť a anonymitu spáchania skutku je vystopovanie digitálnej stopy veľmi sťažené. Snažíme sa získať všetky dostupné informácie," skonštatoval šéf polície.

V rámci opatrení polícia posilnila hliadkovú činnosť v dotknutých školách. Preveruje aj možné riziká škôl v Bratislavskom, Žilinskom a Prešovskom kraji.

O situácii je informovaný aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). "Veľmi krátko môžem povedať, že som v kontakte aj s ministrom vnútra, aj s policajným prezidentom. Bol som informovaný o tom, že policajný zbor zachytil takéto správy," uviedol.