Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

L. Sólymos je s výsledkom slovenského predsedníctva spokojný

Na archívnej snímke minister životného prostredia László Sólymos. Foto: TASR - Martin Baumann

Po slovenskom predsedníctve je Sólymos najviac hrdý na ľudí, s ktorými pracoval.

Bratislava 3. januára (TASR) - Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) je spokojný s výsledkom slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. "Podaril sa nám husársky kúsok s ratifikáciou parížskej klimatickej dohody. EÚ tak bola spúšťačom tohto mechanizmu," zhodnotil v rozhovore pre TASR.

Dosiahnutie dohody si podľa neho vyžiadalo enormné úsilie. "Parížska dohoda sa ratifikovala za veľmi krátke obdobie na rozdiel od predchádzajúceho Kjótskeho protokolu," skonštatoval s tým, že kým vtedy to boli roky, teraz mesiace. Slovensko a Európska únia tak prispeli k tomu, že nová dohoda vstúpila do platnosti ešte pred klimatickými rokovaniami v Marrákeši.

Napriek tomu, že sa na záver predsedníctva nepodarilo dosiahnuť zhodu na reforme systému obchodovania s emisiami, Sólymos verí, že sa klimatická dohoda bude realizovať aj v praxi. Zmena systému je prvým krokom v napĺňaní jej cieľov v boji proti zmene klímy. Rokovania sa však podľa ministra posunuli, očakáva, že počas aktuálneho maltského predsedníctva sa reforma dorieši.

Po slovenskom predsedníctve je Sólymos najviac hrdý na ľudí, s ktorými pracoval. "Odviedli vynikajúcu prácu, bolo to vidno na výsledkoch. Ministerstvo životného prostredia malo najširšiu agendu, čo sa týka predsedníctva," poukázal. Slovensko reprezentovalo Európsku úniu na štyroch veľkých konferenciách OSN. Rovnako sa pod jeho taktovkou podarilo prijať dodatok k Montrealskému protokolu o znižovaní spotreby fluorovaných plynov či zavŕšiť rokovania s Európskym parlamentom o návrhu nariadenia o ortuti.