Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

L. Sólymos: Poslanci SaS nepoznajú problematiku znečistenia atrazínom

Na archívnej snímke L. Sólymos Foto: TASR Martin Baumann

Envirorezort zároveň považuje za nekorektné informovať o stave podzemných vôd na Žitnom ostrove a neuvádzať najnovšie informácie.

Bratislava 2. februára (TASR) - Aktuálne vyhlásenia dvojice poslancov Anny Zemanovej a Ľubomíra Galka (obaja SaS) na tému výskytu pesticídu atrazín na Žitnom ostrove len podčiarkujú ich hlbokú neznalosť problematiky. A čo je ešte horšie, sú v rozpore s ich vlastnými krokmi na pôde NR SR. Pre TASR to uviedol minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

"Ide o klasický príklad výkriku do tmy bez konkrétneho prínosu pre verejnosť. Ale to sa dá čakať pri politikoch, ktorých jedinou ambíciou je dostať sa na titulky novín za každú cenu," vyhlásil minister. Podľa jeho slov je v tomto prípade cena až príliš vysoká, pretože k vlastnému zviditeľneniu využívajú šírenie strachu medzi bežnými ľuďmi.

Sólymos poukázal na to, že vyhlásenie dvojice opozičných poslancov ohľadom výskytu pesticídu v podzemných vodách na Žitnom ostrove prišlo len deň po tom, ako nepodporili legislatívu, ktorá by envirorezortu rozšírila kompetencie v tejto oblasti. "Vďaka legislatíve, ktorá bola schválená len vo štvrtok (1.2.), rezort získa konkrétne informácie a bude môcť intenzívnejšie vstupovať do používania agrochémie v chránených vodohospodárskych oblastiach," uistil Sólymos.

Jeho ministerstvo zároveň odmieta tvrdenia, že ich rezortná organizácia neinformuje o výsledkoch monitoringu. "Opak je pravdou. Informácie o kvalite podzemných vôd SHMÚ každoročne zverejňuje formou ročeniek. O ich vydaní sú okamžite informovaní prednostovia okresných úradov, VÚC, Slovenská inšpekcia životného prostredia, Slovenský vodohospodársky podnik, starostovia mestských častí Bratislava. Pani poslankyňa Zemanová je stále aj poslankyňou VÚC a bola aj starostkou mestskej časti. Je mi ľúto, že sa s týmito informáciami nestretla," odkázal Sólymos.

Envirorezort zároveň považuje za nekorektné informovať o stave podzemných vôd na Žitnom ostrove a neuvádzať najnovšie informácie. Podľa SHMÚ bola v roku 2016 zaznamenaná zvýšená koncentrácia na území Žitného ostrova iba v lokalite Malinovo. "Do tretice by bolo vhodné si pred tlačovkou naštudovať aj legislatívu, ktorá dnes platí," pokračuje minister životného prostredia. Podľa nej ten, kto prevádzkuje zdroj pitnej vody, a tým aj zásobuje obyvateľstvo pitnou vodou, teda vodárenská spoločnosť, je povinný sledovať jej kvalitu v zákonom stanovenom rozsahu. Ak je zistená tendencia zvyšovania nejakých hodnôt, prevádzkovateľ je povinný hľadať príčinu a vykonať preventívne opatrenia. Ak sa zistí prekročenie sledovaných hodnôt nad rámec stanovených limitov, je povinný bezodkladne informovať Úrad verejného zdravotníctva. "Následne regionálny úrad verejného zdravotníctva vydáva pokyn na zákaz používania vody z verejného vodovodu na pitie. Tak ako sa to stalo pred Vianocami v šestici obcí v Dunajskostredskom okrese," dodal minister.

Zemanová na tlačovej konferencii povedala, že štátne orgány po odhalení kontaminácie podzemných vôd na Žitnom ostrove fatálne zlyhali a zanedbali svoje povinnosti. "Pred Vianocami 2017 Úrad verejného zdravotníctva zakázal pitie a používanie pitnej vody z vodovodu v niektorých obciach na Žitnom ostrove pre vysoké hodnoty pesticídu atrazín. Sadla som si s geológmi a pátrali sme po príčinách. Buď išlo o úmyselné znečistenie, alebo sa tam atrazín dostal cez podzemné vody," povedala Zemanová.

Z verejne dostupných zdrojov, z monitorovacích sietí Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), zistila, že v tejto lokalite bol atrazín prvý raz nameraný v roku 2009, a to v Kvetoslavove. V ďalších rokoch bol potvrdený aj v iných obciach. Západoslovenská vodárenská spoločnosť však zasiahla až v novembri 2017. "Je možné, že ľudia pili kontaminovanú vodu oveľa dlhšie," pripustila opozičná poslankyňa.