Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Analytička: EÚ a Turecko akoby skúšali trpezlivosť toho druhého

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa nej pokus o prevrat vláda v Ankare považuje za zlomový bod v histórii republiky, a podľa toho s vážnosťou pristupuje aj ku všetkým, ktorí mohli mať s pokusmi čokoľvek spoločné.

Bratislava 17. júla (TASR) – Podľa analytičky z portálu Euractiv.sk Lucie Yar Európska komisia (EK) svoju červenú čiaru v prístupových rokovaniach s Tureckom, ktorou je práve znovuzavedenie trestu smrti, deklarovala už niekoľkokrát. "Turecká strana si je vedomá tejto hranice, no napriek tomu sa v rétorike prezidenta a ďalších predstaviteľov štátu akosi provokatívne objavuje téma aj naďalej. Takmer vždy, keď sa znovuzavedenie trestu smrti spomenie, sa slov v Európe chytáme a Turecku sa opätovne hrozí. Zásadné kroky sa však nekonajú. Obe strany akoby skúšali trpezlivosť toho druhého," uviedla pre TASR analytička na margo v súčasnosti vypätej situácie medzi EÚ a Tureckom.

Podľa nej je dôležité si uvedomiť, že pokus o prevrat vláda v Ankare považuje za zlomový bod v histórii republiky, a podľa toho s vážnosťou pristupuje aj ku všetkým, ktorí mohli mať s pokusmi čokoľvek spoločné. "Prezident Erdogan 15. júl v jednom zo svojich prejavov nazval dňom "znovuzrodenia tureckého ľudu. A v celej atmosfére osláv sily tureckého ducha sa spomínali aj ďalšie, zásadné kroky, vrátane krátkych procesov s pučistami," konštatovala analytička.

Ako ďalej uviedla Lucia Yar, víťazstvo nad silami, ktoré sa pred rokom pokúsili zvrhnúť režim, sa okolo 15. júla v krajine intenzívne oslavovalo. "Už niekoľko dní sa naprieč Tureckom konali spomienkové stretnutia, 90-tisíc mešít po celej krajine sa v rovnakom čase po polnoci rozozvučalo, a dokonca pred telefonátom kdekoľvek v krajine sa okolo polnoci v každom telefóne ozýval prezidentov hlas, ktorý blahoželal k porážke pučistov. Je teda pochopiteľné, že atmosféra týchto dní bola intenzívna, a preto boli intenzívne aj prezidentove slová," vyhlásila.

Podľa nej však zostáva aj na pleciach Únie vyhodnotenie toho, či sa pokus o prevrat z minulého roka v Turecku neskresľuje, nezneužíva a nemanipuluje sa v súvislosti s ním obyvateľstvo. "A rovnako, či takmer 56-tisíc zadržaných a vyše 135-tisíc prepustených nie je viac, ako oranžová čiara a varovný signál," dodala.

Zároveň pripomenula, že práve dnes sa bude v tureckom parlamente hlasovať o ďalšom predĺžení stavu ohrozenia, ktorý v krajine trvá už bezmála rok.