Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

L. Žitňanská chce z vyšších súdnych úradníkov trochu aj psychológov

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Foto: TASR/AP

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) má záujem na posilnení ich špecializácie. Je presvedčená, že títo ľudia musia dobre vedieť vyhodnotiť situáciu.



Bratislava 19. mája (TASR) - Sudcovia, vyšší súdni úradníci a aparát, ktorí sa podieľajú na výkonoch rozhodnutia vo vzťahu k maloletým deťom, by mali byť nielen dobrí právnici, ale trochu aj psychológovia.
Na posilnení ich špecializácie má záujem ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).
"Musíme vzdelávanie ľudí, ktorí pracujú s deťmi, posunúť na inú úroveň vrátane psychologických vedomostí a zručností. Je mojou ambíciou posilniť špecializáciu v tejto oblasti, či už súdov, alebo vyšších súdnych úradníkov, a dostať na inú úroveň vzdelávanie týchto ľudí," povedala na dnešnej Hodine otázok v parlamente ministerka.

Je presvedčená, že títo ľudia musia dobre vedieť vyhodnotiť situáciu. "Asi musia byť nielen dobrí právnici, ale v niečom aj psychológovia a preto ten náš dôraz do budúcnosti bude na to, aby sme im pomohli dobre robiť výkony rozhodnutia," poznamenala.

O zmenách hovorila v súvislosti s prípadom sedemročného Marca, ktorého podľa nej neadekvátnym spôsobom odňali pred očami ďalších detí v triede v základnej škole v obci Brehy v okrese Žarnovica. Žitňanská sa od spôsobu, akým postupoval pri výkone súdneho rozhodnutia vyšší súdny úradník, dištancovala.

"Hoci sú súdy nezávislé, dovolím sa od uvedeného spôsobu dištancovať a ospravedlniť sa všetkým, ktorých sa tento výkon nepriaznivo dotkol. Takýto spôsob výkonu vo vzťahu k deťom, k Marcovi, považujem za neadekvátny a neprijateľný," vyhlásila. Žitňanská verí, že sa takéto prípady opakovať nebudú. Apeluje na citlivosť pri odnímaní dieťaťa.

V priebehu tohto alebo budúceho týždňa príde podľa jej slov do medzirezortného pripomienkového konania novela vyhlášky, ktorou sa spresňujú pravidlá pre výkon rozhodnutia vo vzťahu k maloletým deťom. Rezort spravodlivosti sa tomu podľa Žitňanskej začal venovať skôr, ako sa stal Marcov prípad. Novelizáciu vyhlášky vytvorila pracovná skupina zložená zo zástupcov rezortov práce, zdravotníctva aj školstva, a tiež sudcovia a vyšší súdni úradníci.