Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

J. Široký mohol podľa L. Žitňanskej akcie pustiť aj pred mesiacom

Na snímke poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (Most-Híd). Foto: TASR/Martin Baumann

Žitňanská vystúpila v parlamente v rámci rozpravy k novele Obchodného zákonníka.


Bratislava 22. apríla (TASR) – Keď mohla dohoda v rámci reštrukturalizácie stavebnej spoločnosti Váhostav-SK vzniknúť teraz, mohla aj pred týždňom či pred mesiacom, a to bez účasti štátu. Myslí si to podpredsedníčka opozičného Mosta-Híd Lucia Žitňanská.

"Keď mohol dnes Juraj Široký pustiť svoje akcie, mohol aj pred mesiacom," zdôraznila Žitňanská v rámci rozpravy k novele Obchodného zákonníka. Poslanci vládneho Smeru-SD predstavili pozmeňujúci návrh, ktorý má pomôcť pri riešení situácie malých veriteľov Váhostavu-SK. Návrh vychádza z dohody vlády s predstaviteľmi veriteľov aj samotnej stavebnej firmy. Okrem iného sa má Váhostav-SK vzdať 49 % svojich akcií v prospech malých veriteľov a aj takýmto spôsobom uspokojiť ich pohľadávky.

Žitňanská ale tvrdí, že pokiaľ je Široký ochotný veriteľom takto prispieť, štát už je pri tom zbytočný. Firma mohla podľa nej takto konať aj na základe pôvodného zákona a zahrnúť takéto kroky do návrhu reštrukturalizačného plánu. Legislatíva sa pre to nemusela meniť. Výsledok tohto pozmeňujúceho návrhu tak bude podľa Žitňanskej zrejme zodpovedať téze, že ak sa zrazí záujem Širokého so záujmom štátu, spravidla vyhráva Široký. "To isté platí aj pri tejto reštrukturalizácii, pokiaľ prebehne podľa týchto pravidiel," doplnila poslankyňa NR SR.

Problémom tejto právnej úpravy je podľa nej fakt, že je robená pre jeden konkrétny prípad, ale pre budúcnosť je škodlivá. Poslanci Mosta-Híd ju preto nepodporia.

Poslankyni oponoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Podľa neho neexistujú najlepšie riešenia, sú len riešenia, potom horšie a zlé riešenia. Keby vláda neurobila novelu zákona pred ukončením reštrukturalizačného procesu vo Váhostave-SK, reštrukturalizácia by prebehla podľa pôvodných pravidiel. Pre veriteľov by to ale podľa neho znamenalo horšiu situáciu. "Čo je zlé na tom, že sa snažíme chrániť nezabezpečených veriteľov?" pýtal sa Kažimír.