Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Žitňanská má mizerné predpoklady integrovať pravicu, tvrdí politológ

Tlačová konferencia po rokovaní Prezídia SDKÚ-DS 12. marca 2012 v Bratislave. Mikuláš Dzurinda (vľavo) na nej oznámil abdikáciu z postu predsedu strany. Na snímke vpravo podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská.Foto: TASR/Michal Svítok

Ak by sa Lucia Žitňanská ukázala ako slabá osobnosť, môžu podľa Michal Horského v rámci strany vzniknúť úvahy o rozkole a vytvorení novej strany.

Bratislava 14. marca (TASR) - Prvoradou úlohou ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS), ktorá sa uchádza o post predsedu svojej strany, musí byť vyriešenie vnútorných problémov SDKÚ-DS. Od toho, ako sa jej podarí zhostiť tejto úlohy, bude následne závisieť aj to, či sa jej podarí stať sa lídrom pravice. Zhodli sa na tom politológovia, ktorých oslovila TASR.

"Jej líderstvo sa bude odvíjať aj od toho, akým spôsobom sa dokáže postaviť napríklad k minulosti SDKÚ-DS. To znamená, či dokáže priznať, že nie všetko v minulosti bolo v poriadku - počnúc (Gabrielom) Palackom až po netransparentné financovanie strany," zhodnotil politológ Tomáš Koziak. Z hľadiska osobných predpokladov Žitňanskej podľa neho nahráva skutočnosť, že je žena. "Bolo by to pozitívne, keby sa práve žena postavila oproti najsilnejšej ľavicovej strane," konštatoval.

Dosluhujúca šéfka rezortu justície podľa jeho slov s najväčšou pravdepodobnosťou obsadí predsednícky post v strane aj preto, že SDKÚ-DS nevenovala dostatočný čas príprave nástupnej generácie. "Myslím si, že pani Žitňanská nebude mať adekvátneho vyzývateľa na tento post," dodal. V prípade pozície lídra pravice jej však podľa neho môžu konkurovať predstavitelia mladšej generácie KDH.

Politológ László Öllös poukazuje na to, že potenciál Žitňanskej pre pozíciu pravicového lídra bude závisieť od jej schopnosti stabilizovať vlastnú stranu. Nárok KDH na post lídra pravice je podľa neho otázny. "KDH síce dopadlo úspešnejšie ako iné strany pravice, ale nie tak, že percentá by boli oveľa vyššie ako predtým, ale tak, že ostatné strany spadli pod túto úroveň," vysvetlil.

Politológ Michal Horský si myslí, že Žitňanská zrejme uspeje v boji o post šéfa SDKÚ-DS. "Má však len mizerné predpoklady integrovať celú stredopravú politickú scénu a mobilizovať tieto strany k spolupráci," poukázal. Pre stranu je podľa neho skôr aktuálna otázka sebazáchovy ako úvahy o líderstve v rámci stredopravých strán.

Ak by sa Žitňanská ukázala ako slabá osobnosť, môžu podľa neho v rámci strany vzniknúť úvahy o rozkole a vytvorení novej strany. "Podobne aj v KDH takzvaní mladí politici, ktorí volajú po generačnej výmene, ak nebudú uspokojení v rámci vlastného hnutia, rovnako môžu zvažovať založenie nového stredopravého politického subjektu," doplnil.